Profesor în sănătate publică despre vaccin: Vaccinul nu poate infecta, pentru că nu conţine virusul

Autor: Laura Buciu 19.12.2020

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş, de la Cluj, explică modul în care funcţionează vaccinul cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna: „Sistemul nostru imun are nişte celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou acelaşi virus, anunţă <l-am mai văzut pe ticălosul ăsta>”.

Profesorul Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a scris pe Facebook, sâmbătă seara, că a primit mai multe întrebări despre cum funcţionează vaccinul cu ARN mesager a celor de la Pfizer şi Moderna şi a explicat într-un mod extrem de simplu şi amuzant.

„Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlneşte o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaşte, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să îşi dea seama care parte a virusului o poate ataca şi să pornească producţia de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde şi se înmulţeşte. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun îşi aduce aminte de el”, spune profesorul Cherecheş.

Acesta afirmă că sistemul imun are „celule de memorie” şi ţine minte când se întâlneşte cu inamicul.

„Sistemul nostru imun are nişte celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou acelaşi virus, anunţă <l-am mai văzut pe ticălosul ăsta>. Sistemul nostru imun foloseşte experienţa anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai uşor în celulele noastre (îl face mai infecţios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos şi mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informaţia genetică care codează toată activitatea virusului. Cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului şi au găsit secţiunea care are instrucţiunile de producţie pentru proteina ticăloasă”, mai spune Răzvan Cherecheş.

Potrivit profesorului de la UBB Cluj, vaccinul Pfizer şi Moderna conţine doar bucăţelele de ARN care conţin instrucţiunile de producţie pentru „proteina ticăloasă”.

„Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conţine virusul. Odată vaccinaţi, celulele noastre primesc bucăţelele de ARN cu instrucţiuni de producţie şi spun <ok, hai să producem>. Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse (ca instrucţiunile de asamblare de la IKEA – nu mai ai nevoie de ele după ce ai asamblat dulapul). Astfel, celulele noastre produc o mulţime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcţie şi zice <ce naiba e asta?> şi începe să atace proteinele. Cum le întâlneşte prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanşeze un atac complet”, spune Cherecheş.

Potrivit lui Răzvan Cherecheş, febra, frisoanele, durerile musculare sunt doar semnele exterioare ale atacului sistemului imun asupra „proteinelor ticăloase”.

„După ce sistemul nostru imun a distrus toate proteinele ticăloase, celulele de memorie ţin minte exact cum se distrug. În acest punct, nu a mai rămas nimic din vaccin – doar amintirea celulelor de memorie a felului exact în care se distrug proteinele ticăloase. La un moment dat, un virus COVID intră în organismul nostru. Sistemul nostru imun nu l-a văzut până acum, dar cum virusul este învelit în proteina ticăloasă, sistemul nostru imun zice <no bine, iar ai venit, ticăloasă ce eşti? mori, disperato, mori!>. Sistemul nostru imun lansează imediat un atac eficient (celulele de memorie ştiu exact cum trebuie procedat) şi distrug proteinele şi virusul, înainte ca acesta să aibă timp să se reproducă. Felicitări, eşti protejat de COVID-19”, mai scrie profesorul de la UBB Cluj.