Fondul Proprietatea cere acţionarilor să prelungească durata de funcţionare până în 2031, dar care poate fi totuşi prelungită cu câte 5 ani

Autor: Tibi Oprea 21.12.2020

Fondul Proprietatea (FP), emitent cu expunere pe sectoare reprezentative ale bursei româneşti, a convocat acţionarii pentru data de 14 ianuarie pentru a aproba modificarea unor articole din Actul Constitutiv, una dintre modificări referindu-se la durata de funcţionare a FP, propusă până la 31 decembrie 2031. Un al doilea subpunct de pe ordinea de zi a acţionarilor stipulează că durata funcţionării poate fi prelungită de Adunarea Generală a Acţionarilor cu perioade suplimentare de cinci ani fiecare.

Recent, FP a încheiat o ofertă publică de cumpărare de acţiuni sau certificate globale de depozit având la bază acţiuni (GDR-uri), subscrierile totale ajungând la 1,37 de miliarde de acţiuni, respectiv 828,1% din ofertă, ceea ce înseamnă că oferta a fost suprasubscrisă de peste opt ori, arată calculele ZF.

Preţul de cumpărare al unei acţiuni a fost  de 1,39 de lei pe acţiune, respectiv valoarea în dolari echivalentă cu 69,5 lei pe GDR, ceea ce înseamnă că valoarea totală a ofertei s-a ridicat la 229,3 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF. Fondul Proprietatea are 9,95 miliarde de lei capitalizare. De la începutul anului, acţiunile FP înregistrează o creştere de 14,5%, pe fondul unui rulaj de 1,3 miliarde de lei, arată datele BVB.