Finanţe personale. Tabloul SIF-urilor la 11 luni din 2020: discount, rezultate, capitalizare, dinamică

Autor: Liviu Popescu 21.12.2020

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) de la bursa de la Bucureşti, care au în portofoliu de la acţiuni din sectoare precum bancar, energie, hotelier, dar şi expunere pe companii nelistate, se tranzacţionează cu discount la bursă, adică investitorii le acordă o valoare de piaţă sub va­loarea activelor gestionate.

Astfel, pe baza celor mai recente date cu privire la valoarea unitară a activului net (VUAN), adică cele de la noiembrie, şi pe baza preţurilor de tranzacţionare de la finalul lunii, ZF a calculat discounturi cuprinse între 36% la SIF Transilvania şi 64% la SIF Banat Crişana.

Prin urmare, acţiunile SIF-urilor se tranzacţionează la o valoare de piaţă mai mică chiar şi cu 64% faţă de valoarea activelor nete din portofoliu, ceea ce arată că po­li­tica de plasamente a societăţilor de investiţii financiare, cât şi conflictele dintre grupurile de acţionari sunt penalizate de investitori. Şi politica de dividende, inferioară unor companii din BET, este penalizată de investitori.