Piaţa asigurărilor la nouă luni: prime brute subscrise de 8,5 mld. lei, plus 4,8%

Autor: Cristina Bellu 21.12.2020

Piaţa asigurărilor din România a înregistrat după primele nouă luni ale anului un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 4,8% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns, în intervalul ianuarie - septembrie 2020, la 6,87 miliarde lei, în creştere cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă au scăzut uşor, cu 1,3% în intervalul de referinţă, până la valoarea de 1,64 miliarde lei, arată datele transmise luni de Autoritatea de Su­pra­veghere Fianciară (ASF).

“Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea (clasa A3 - Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare şi clasa A10 - Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 57% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primele nouă luni ale anului 2020”, menţionează raportul ASF.

În perioada ianuarie-septembrie 2020, asigurările de sănătate au continuat să înregistreze dinamici pozitive, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 351 milioane lei, în creştere cu aproximativ 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, majorându-şi ponderea în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de A.S.F. la 4,1%.

“Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evoluţia viitoare a activităţilor economice amplificate de efectele negative ale pandemiei COVID-19, a determinat creşterea interesului pentru asigurările de garanţii (clasa A15). Acest tip de asigurări a înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 364 milioane lei, în primele 9 luni ale anului 2020, în creştere cu 92% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, aducându-şi, astfel, aportul la tendinţa de diversificare a pieţei asigurărilor din România”, se arată în analiza ASF.

În piaţa RCA (piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto) valoarea totală a primelor de asigurare subscrise a ajuns la aproximativ 2,94 miliarde lei în primele nouă luni ale anului, restul până la totalul clasei A10 (3,10 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 1% la 30 septembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 626 lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%.