Consiliul general al CNSM: Se recomandă ca BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0%

Autor: Mircea Nica 21.12.2020

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a aprobat, cu unanimitate de voturi, în şedinţa de vineri, recomandarea privind amortizorul anticiclic de capital, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Comitetului.

“Date fiind incertitudinile privind evoluţia viitoare a economiei şi a dinamicii observată în cazul activităţii de creditare, atât la nivel agregat, cât şi sectorial, se recomandă ca Banca Naţională a României să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0%”, conform informaţiilor Comitetului.

Decizia de menţinere a amortizorului la nivelul de 0% se înscrie în direcţia măsurilor de natură fiscală, monetară şi de supraveghere micro şi macroprudenţială adoptate la nivel naţional şi european pentru a asigura menţinerea unei baze solide de capital şi lichiditate pentru sectorul bancar în scopul sprijinieii economiei reale, au mai spus reprezentanţii CNSM.

“În cadrul şedinţei, Consiliul general al CNSM a aprobat, totodată, Regulamentul CNSM nr. 1/2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului CNSM nr. 2/2017 privind metodologia şi procedura utilizate pentru stabilirea amortizoarelor de capital şi sfera de aplicare a acestor instrumente, având în vedere necesitatea de a se armoniza cadrul naţional de reglementare cu prevederile Directivei (UE) 2019/878 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Directivei 2013/36/UE în ceea ce priveşte entităţile exceptate, societăţile financiare holding, societăţile financiare holding mixte, remunerarea, măsurile şi competenţele de supraveghere şi măsurile de conservare a capitalului (CRD V).”

Pe ordinea zi a Consiliului general al CNSM s-a aflat şi aprobarea transmiterii către Comitetul European pentru Riscul Sistemic (CERS) a notificărilor referitoare la implementarea unor recomandări privind recunoaşterea şi stabilitea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile faţă de ţări terţe, colectarea şi schimbul de informaţii în scopuri macroprudenţiale cu privire la sucursalele instituţiilor de credit care au sediul principal într-un alt stat membru sau ţară terţă.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a mai regăsit şi modificarea recomandării privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile şi monitorizarea implicaţiilor asupra stabilităţii financiare ale măsurilor privind moratoriile pentru credite, schemele publice de garantare a creditelor şi alte măsuri de natură fiscală luate pentru a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.