Protest inedit. Zeci de avocaţi au protestat luni la Curtea de Apel Bucureşti faţă de condamnarea avocatului Robert Roşu în celebrul dosar Ferma Băneasa, susţinând ”interzicerea identificării avocatului cu clientul” sau ”motivarea hotărârii la data pronunţării”

Autor: Ziarul Financiar 21.12.2020

Robert Roşu, avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, una dintre cele mai mari case de avocatură, a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, unde prinţul Paul al României, Remus Truică - fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, miliardarul israelian Beny Steinmetz, plus alţii, au primit ani de închisoare pentru că ar fi încercat să se folosească de nişte acte de moştenire pentru a prelua active ale statului, suma implicată fiind de 145 mil. euro.  

Cazul este extrem de controversat, pentru că la Curtea de Apel Braşov o parte dintre sentinţe au fost fără închisoare, dar joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdicte cu închisoare. Este cazul şi avocatului Robert Roşu. 

După sentinţa de joi, Uniunea Naţională a Barourilor din România - UNBR - a luat poziţie şi a criticat decizia judecătorilor de la Înalta Curte privind condamnarea avocatului Robert Roşu. 

”Discrepanţa radicală între cele două hotărâri judecătoreşti privindu-l pe Robert Roşu arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe grave asupra credibilităţii justiţiei”, a susţinut Uniunea Naţională a Barourilor din România, organismul care îi reprezintă pe avocaţi. 

De partea cealaltă a baricadei s-a situat CSM şi Înalta Curte, care au apărat poziţia judecătorilor. 

Motivaţia sentinţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încă nu a fost făcută public, acesta fiind un procedeu al justiţiei din România, putând chiar trece săptămâni sau luni până când inculpatului sau publicului i se va oferi explicaţia condamnării. 

Foarte mulţi avocaţi, în special de la Casele de Avocatură de business, s-au ridicat împotriva acestei sentinţe, considerând că Robert Roşu şi-a reprezentat clientul în cazul Ferma Băneasa şi nu avea de ce să fie introdus în acest proces. 

De aceea, avocaţii strigau luni, la Curtea de Apel Bucureşti ”interzicerea identificării avocatului cu clientului”. 

 

Cornel Popa, avocat, partener al Ţucă Zbârcea & Asociaţii


După părerea mea, se creează o foarte mare problemă, atât pentru avocaţi, cât şi pentru omul de pe stradă în general pentru că problema pune în discuţie nişte principii esenţiale cu privire la exercitarea profesiei de avocat. Avocatul Robert Roşu a fost condamnat cu executare pentru ceea ce înseamnă, în esenţă, exercitarea profesiei de avocat, respectiv susţinerea unor opinii cu caracter juridic în faţa unor autorităţi ale statului. Acest lucru atinge fundamentul profesiei de avocat, pentru că avocatul nu are alt instrument de lucru decât opinia juridică.
În momentul în care un avocat trăieşte sub ameninţarea că poate veni un procuror care să-i pună sub semnul întrebării opiniile sale şi să îl trimită la închisoare, avocatul respectiv nu mai poate fi eficient.


Gabriel Biriş, avocat de business


Un cetăţean al ţării mele, ţară care se vrea stat de drept, eminent în profesia lui (profesie care se întâmplă a fi aceea de avocat), a fost condamnat la închisoare pentru că şi-a făcut meseria! Ce putem noi face? Ne ducem crucea în speranţa că următorul cetăţean român care va fi trimis în judecată de nişte procurori şi va fi condamnat de judecători pentru că şi-a făcut meseria nu vom fi noi?
Sper că noi ca breaslă vom fi de această dată solidari şi că vom putea să determinăm schimbările de care e nevoie atât pentru ca greşeala comisă împotriva colegului nostru să fie reparată, cât şi ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple.


Silviu Stratulat, managing partner la Stratulat Albulescu


Astăzi (luni - n. red.) am participat alături de colegii mei la mişcarea de protest de pe treptele Palatului de Justiţie, şi mă voi alătura oricărui alt demers legitim pentru a susţine atât un om condamnat pe nedrept, cât şi demnitatea şi independenţa profesiei de avocat.
Exceptând precedentul foarte periculos creat, această decizie va afecta semnificativ modul în care avocaţii îşi vor exercita profesia mai departe.
În plus, sunt voci care spun că trebuie să respectăm hotărârile judecătoreşti, dar în situaţia de faţă chiar procurorii au încălcat acest principiu în mod flagrant. Cum putem avea încredere în siguranţa circuitului civil, în situaţia în care un procuror poate chema ca la „spovedanie“ un judecător pentru o decizie dată acum 13 sau 15 ani şi să mărturisească „păcatele tinereţii“. Aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în întreaga carieră profesională şi mă voi lupta alături de colegii noştri pentru ca această situaţie să rămână una izolată.

 

Sursă foto.