PNL, USR-Plus şi UDMR au semnat oficial acordul de guvernare pentru următorii 4 ani. Orban: Programul de guvernare este aproape finalizat. Mai sunt corecţii înainte de a-l prezenta

Autor: Laura Buciu 21.12.2020

PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat, luni, acordul de guvernare pentru următorii 4 ani. Cei care şi-au pus semnătura pe acest document sunt Ludovic Orban - preşedinte PNL, Dan Barna şi Dacian Cioloş - copreşedinţi USR PLUS, Kelemen Hunor - preşedinte UDRM şi Florin Cîţu - premier susţinut de coaliţie.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după semnarea acordului, că programul de guvernare este finalizat în proporţie de aproape 100%.

„Programul de guvernare este finalizat în proporţie de aproape 100%. Mai sunt nişte corecţii, reglaje fine care trebuie făcute înainte de a-l prezenta public”, a spus Ludovic Orban, preşedintele PNL.

Orban a afirmat că după ce se vor finaliza procedurile de constituire a Parlamentului, liderii celor trei partide aşteaptă consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-l propune pe Florin Cîţu în funcţia de premier.

Acesta a afirmat că liderii coaliţiei sunt decişi ca în cel mai scurt timp posibil să dea României un guvern „competent, responsabil, hotărât să reformeze marile sisteme publice, care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creşterea calităţii vieţii pentru fiecare român, creşterea calităţii serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”.

La rândul său, Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a spus că documentul care stă la baza acordului de guvernare are circa 300 de pagini şi conţine date clare despre ceea ce trebuie să se întâmple în guvernarea 2020 – 2024.

„De fiecare dată, un astfel de moment de constituire a unei coaliţii după alegeri este un moment cu multă speranţe şi cu multă încredere şi cu multe energie. (...) Am încercat să găsim acele zone de consens, acele zone în care obiectivele şi angajamentele fiecăruia dintre cele trei partide să îşi găsească o formulă astfel încât programul să fie unul asumat, să fie unul în care avem cu toţii încredere. (...) Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României în săptămânile şi lunile şi anii care urmează”, a spus Dan Barna, care a afirmat şi cred că este o şansă reală ca România să aibă un guvern învestit până la Crăciun.

Dacian Cioloş a spus că guvernarea trebuie să îşi asume reforma statului.

„Credem că acest parteneriat poate să fie un moment de cotitură şi pentru România şi un început de modernizare. În mod clar de la noi oamenii nu aşteaptă doar să gestionăm, să administrăm România într-o perioadă de criză, ci aşteaptă în primul rând să vadă o perspectivă, să vadă oportunităţi după această criză. De aceea va trebui să ne asumăm o reforma statului, a administraţiei publice, depolitizarea şi profesionalizarea administraţiei publice, pentru ca apoi să putem investi în sănătate, în educaţie şi, chiar dacă bugetul pe care îl vom avea în următorii ani va fi unul puternic afectat de deficitul provocat de guvernările PSD şi de această criză, avem oportunitatea a fondurilor europene cum România nu a mai avut de 31 de ani încoace şi asta presupune oameni competenţi, oameni maturi şi oameni cu viziune pe care noi credem că îi vom regăsi în echipă guvernamentală care va fi condusă de Florin Cîţu, în care noi avem tot încrederea”, a spus Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a spus că îşi doreşte o guvernare pentru 4 ani, pentru ca România să nu mai fie ca în ultimii 8 ani, timp în care a avut 12 guverne.

„UDMR, când a luat decizia să participe la această coaliţie cu PNL şi USR PLUS, a fost conştientă şi este conştientă că vom avea o misiune extrem de dificilă, o misiune grea, fiindcă toată România, toată Europa, tot globul sunt afectate de pandemie. Trecem printr-o criză economică, România are nevoie de o stabilitate politică. Opt ani de zile am avut o criză permanentă, opt ani de zile au însemnat 12 guverne. A venit momentul să avem un guvern stabil, o majoritate stabilă şi să încercăm să guvernăm România în aşa fel încât fiecare om, fiecare unitate să aibă o perspectivă clară, să existe predictibilitate şi să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună”, a declarat Kelemen Hunor.