ZF 15 minute cu un antreprenor. Un proiect ZF şi First Bank. Antoniu Niţu, Aerotravel: Vom încheia anul cu 25% din vânzările din 2019, iar acest lucru se datorează faptului că am avut un început de an foarte bun

Autor: Miruna Diaconu 22.12.2020

Cererea pentru destinaţiile exotice este destul de mare, mai ales pentru Maldive şi Zanzibar, iar zborurile charter către aceste destinaţii au contribuit semnificativ la creşterea vânzărilor.

Antoniu Niţu, acţionar şi director general al Aerotravel, afirmă că agenţia de turism va încheia anul cu afaceri la 25% din nivelul din 2019, iar asta pentru că începutul de an a fost foarte bun. Lunile ce au urmat însă au pus pe pauză o bună parte din călătoriile de business şi de leisure, acest sector fiind printre cele mai lovite de pandemia de COVID-19.

„Estimăm că acest an se va termina cu 25% din vânzările brute ale anului trecut şi asta numai datorită faptului că am avut un început de an extraordinar. În ianuarie vânzările erau cu 26% mai mari faţă de aceeaşi lună din 2019“, spune Antoniu Niţu, fondatorul Aerotravel, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, agenţia de turism are pregătite pachete de călătorii în oraşele din România, astfel că preţurile încep de la 150 de euro/persoană în perioada Crăciunului şi ajung la 200 euro/persoană în perioada Revelionului. Pe lângă destinaţiile interne, Aerotravel are şi pachete de călătorii în afara ţării, în destinaţii exotice ca Maldive, Zanzibar sau Republica Dominicană, cu preţuri care pornesc de la 1.800 de euro.

„Este surprinzătoare cererea pentru destinaţii exotice, sur­prin­zătoare într-un sens pozitiv, avem foarte multe vânzări în Mal­dive sau în Zanzibar. Menţionez că aceste vânzări sunt pen-tru pachete gata făcute de către turoperatorii care au pregătit aceste destinaţii sau pentru pachete pe care le împachetăm ad hoc. În mod sigur, existenţa unor zboruri charter este un mare plus“, precizează antreprenorul. El adaugă că oamenii îşi do­resc să călătorească aşa cum o făceau în 2019 sau 2018, dar ţinând cont de restricţiile impuse de multe ţări, se orientează către astfel de destinaţii exotice unde e permisă intrarea.

Destinaţiile exotice erau şi în anii trecuţi, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, printre preferatele turiştilor, dar anul acesta cererea e mai mare dat fiind că multe destinaţii de schi sunt închise.

„O parte dintre cei care îşi făceau vacanţele la schi anul trecut, ştim că foarte mulţi români îşi petreceau concediile astfel, se duc către destinaţii exotice în 2020.“

Antoniu Niţu este de părere că charterele către destinaţiile exotice vor exista şi în anii următori. El spune că în alte ţări aceste zboruri existau de câţiva ani. Astfel, pandemia a reprezentat o oportunitate de introducere a acestor zboruri din România către destinaţiile exotice. Totodată, pentru anul viitor, fondatorul Aerotravel speră să fie mai multe zboruri charter către aceste ţări, dar şi o varietate mai mare a destinaţiilor.

„IATA aşteaptă anul acesta o pierdere recond în cazul companiilor aeriene. Nici anul viitor din păcate industria nu va ajunge pe plus. În Europa, prognoza făcută de IATA este că traficul de pasageri va ajunge la 44% faţă de ce era în 2019, vom fi foarte departe“, adaugă Antoniu Niţu.

IATA - Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian - estimează faptul că numărul de pasageri va ajunge abia în 2023 la nivelul din 2019, iar în Europa abia în 2024.

„Turismul corporate îşi va reveni mai greu decât turismul de leisure, lucrul acesta este confirmat de modul în care s-au întâmplat vânzările în acest an. În martie noi am înregistrat o scădere bruscă, adică am pierdut 80% din business în decursul unei luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În timpul verii, operaţiunile charter au mers mult mai bine decât am fi putut estima şi asta s-a datorat interesului pentru vacanţe pe care îl au clienţii noştri“, adaugă fondatorul Aerotravel.

Aerotravel este controlat de Mihai Ciprian David, cu un pachet de 85% din acţiuni, în vreme ce Antonio Niţu şi Quark Investments deţin restul acţiunilor.