Ce s-a întâmplat în anul 2020: Amânarea plăţii ratelor, cursul la un nou maxim istoric dar sub 5 lei/euro, BBVA nu a mai vândut Garanti, iar două bănci şi-au schimbat acţionarii

Autor: Claudia Medrega 23.12.2020

♦ Profitabilitatea consistentă, dar în scădere, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi încetinirea creditării sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în acest an ♦ 2020 a adus în premieră un moratoriu public de amânare a ratelor la credite, în contextul crizei coronavirusului ♦ BNR a flexibilizat regulile prudenţiale şi a relaxat politica monetară ♦ Au apărut şi programe guvernamentale pentru stimularea creditării, de tipul IMM Invest sau Noua casă ♦ Cursul a atins un nou maxim istoric, de 4,8750 lei/euro.

 

Moratoriu public de amânare a ratelor la credite, în premieră, în contextul crizei coronavirusului. Şi BNR a flexibilizat regulile

Odată cu accentuarea crizei coronavirusului în primăvara anului 2020, bancherii de pe piaţa românească au venit cu soluţii individuale pentru clienţi şi au decis să amâne ratele la creditele persoanelor fizice cu 1, 2 sau 3 luni, în timp ce pentru companii s-au gândit să prelungească liniile de finanţare cu câteva luni sau chiar să reducă consistent ratele la creditele corporate pentru mai multe luni.

Ulterior, Ministerul Finanţelor a venit cu un moratoriu generalizat de amânare a ratelor la creditele clienţilor care nu au mai avut posibilitatea să-şi plătească ratele, care a vizat prelungirea ratelor cu până la 6 luni, respectiv cel mult până la finalul anului 2020.

Şi BNR a venit cu o relaxare a cadrului legal. Concret, BNR a flexibilizat cadrul prudenţial pentru bănci şi instituţiile financiare nebancare astfel ca amânarea la plată a ratelor, determinată de criza coronavirus, să nu fie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului, iar instituţia bancară să nu trebuiască să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.