Marii câştigători ai pandemiei: Jocurile video au devenit o industrie mai mare decât sporturile şi filmele la un loc. Venituri uriaşe în 2020

Autor: Eduard Ivanovici 28.12.2020

Veniturile generate la nivel global de industria de gaming au crescut cu 20% anul acesta şi vor atinge aproximativ 180 de miliarde de dolari, arată un studiu al companiei de cercetare IDC, citat de MarketWatch.

Astfel, jocurile video vor genera mai mulţi bani decât industria cinematografică şi industria sportivă la un loc. La nivel mondial, industria filmelor a raportat venituri de 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în 2019, însă rezultatele vor fi indiscutabil mai slabe în 2020, având în vedere barierele ridicate de pandemie, spune Asociaţia Cineaştilor din America.

Potrivit firmei de consultanţă şi audit PwC, sporturile au generat anul acesta 75 de miliarde de dolari.

Experţii estimează că ritmul de creştere al industriei gaming-ului va continua şi în 2021, având în vedere lansarea ultimelor generaţii de console – PlayStation 5 şi Xbox Series S.

Rezultatele au fost alimentate de jocurile dedicate smartphone-urilor. Lewis Ward – directorul diviziei de cercetare pentru gaming din cadrul IDC – a declarat că, pe lângă veniturile generate de reclame, veniturile jocurilor pentru platformele mobile vor creşte anul acesta cu 24% la 87,7 miliarde de dolari.

Între timp, veniturile jocurilor pe consolă vor înregistra un plus de 20% faţă de 2019 şi vor ajunge la 52,5 miliarde de dolari, iar veniturile raportate de PC-uri şi Mac-uri ajunge la 39,5 miliarde de dolari.

Firma de cercetare Newzoo crede că, per total, industria poate depăşi pragul de 200 de miliarde de dolari până în 2023, după ce Microsoft şi Sony – producătorii consolelor Xbox şi PlayStation – au anunţat un nou plafon tarifar de 69,99 de dolari.