Judeţele la raport. Populaţia din judeţul Alba preferă creditele în moneda naţională, în timp ce companiile din judeţ au fost mai puţin interesate de finanţări

Autor: Mircea Nica 24.12.2020

♦ Soldul creditelor populaţiei în lei şi valută din judeţul Alba a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2020 la 1,6 mld. lei, în creştere cu 4,4%. La polul opus, soldul creditelor corporate în lei şi valută a scăzut cu 14,9%, până la 1,7 mld. lei ♦ Soldul depozitelor corporate în valută, dar şi soldul depozitelor populaţiei în valută au ajuns la creşteri semnificative.

Judeţul Alba, al 17-lea cel mai creditat judeţ la nivel naţional, a ajuns la o valoare a soldului creditelor popu­laţi­ei şi companiilor în lei şi valută de 3,35 mld. lei, cu 6,5% mai puţin la finalul pri­melor nouă luni din 2020, faţă de soldul înregistrat la finalul primelor nouă luni din 2019, potrivit datelor BNR.

Înaintea judeţului Alba în cadrul cla­sa­mentului privind cele mai creditate ju­de­ţe la nivel naţional se află Bucu­reşti-Ilfov, Cluj, Timiş, Braşov, Con­stan­ţa, Iaşi, Dolj, Prahova, Argeş, Bihor, Sibiu, Mu­reş, Galaţi, Arad, Bacău şi Maramureş.