Companiile dau semne că munca de acasă va continua şi după pandemie. Vor plăti firmele şi o parte din cheltuielile lunare ale celor care lucrează de acasă? „Circa 65% dintre companii acoperă cheltuielile cu instrumente de lucru precum laptopuri, desktopuri sau un abonament la internet. Nu am auzit de companii care să deconteze chiria sau utilităţile.“

Autor: Ramona Cornea 24.12.2020

Munca de acasă a devenit o normă în 2020, când pandemia de COVID-19 a forţat companiile să se adapteze la noi condiţii pentru a supravieţui. Astfel, procentul angajaţilor români care lucrează de acasă a ajuns la 24% din numărul total al angajaţilor din econo­mia locală în iulie 2020, conform datelor de la Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbună­tă­ţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă). Procentul angajaţilor care lucrează de acasă a crescut de la 0,1% în 2010 la 24% în iulie 2020.

Mai mult, numărul contractelor de muncă cu clauză de telemuncă a ajuns la 32.521 pe 1 noiembrie, conform datelor de la Inspecţia Muncii, trans­mise la solicitarea ZF, un semn că or­ga­nizaţiile din economia locală se pre­gătesc pentru a le permite an­gajaţilor să continue să lucreze în re­gim de telemuncă şi după finalul pan­demiei.