Cine s-a remarcat în 2020, anul COVID-ului

Autor: Cristina Roşca 27.12.2020

Într-un an marcat de pandemia de COVID-19 şi de multe evenimente cu rezonanţă negativă, au existat şi o serie de lucruri care au avut un impact pozitiv pentru societatea actuală. În spatele acestor evenimente stau de regulă oameni - medici, cercetători, antreprenori şi executivi. Pe zece dintre aceştia Ziarul Financiar i-a selectat printr-un exerciţiu de imaginaţie menit să aducă în prim-plan români care s-au remarcat în domeniul lor de activitate.


Medicul de la ATI

România are circa 1.150 de medici pe secţiile de terapie intensivă, iar aceştia au lucrat la foc cotinuu în 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19, care a provocat peste 600.000 de îmbolnăviri pe plan local şi aproape 15.000 de decese.


Numirea anului: Dragoş Damian, director regional pentru Europa de Est şi Rusia al Sun Pharma


Executivul român Dragoş Da­mian a fost promovat în acest an la con­ducerea operaţiunilor pro­du­că­torului de medicamente Sun Pharma în Rusia. El va continua să deţină şi poziţia de CEO al Te­ra­pia Cluj, cel mai mare pro­ducător de medica­men­te de pe plan local.


Antreprenorul care duce o afacere românească la bursa de la New York: Daniel Dines, cofondator UiPath



UiPath, un start-up ale cărui baze au fost puse în România, cofondat şi condus de Daniel Dines, a depus actele pentru listarea la bursă în 2021, a anunţat compania care acum are sediul în New York. UiPath, care a ajuns unul dintre liderii globali ai industriei de roboţi software - aplicaţii care înlocuiesc oamenii în realizarea activităţilor repetitive din birouri -, ţinteşte o evaluare de 20 mld. euro.


Managerul care a susţinut businessul antreprenorial: Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania


Iniţiativele Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, au avut în centrul lor în 2020, mai mult ca oricând, ideea de susţinere a antrepre­norilor români, mici sau mari, din Ardeal sau Moldova, cei aflaţi „aproa­pe de noi“. „Mă întreabă lumea ce este de făcut acum în România. Cred că sunt multe de făcut, dar un lucru pe care îl putem face uşor fiecare dintre noi este să susţinem afacerile locale, să cumpărăm de la oamenii şi firmele de lângă noi. Aşa susţinem toată ţara şi noi, indirect“, spune el.


Actor principal pe piaţa de M&A din România: Liudmila Climoc, CEO al Orange


Liudmila Climoc este unul dintre cei mai puternici executivi din businessul local prin poziţia pe care o deţine, cea de CEO al Orange România. Din această funcţie ea a fost implicată în 2020 în una dintre cele mai mari tranzacţii din acest an şi chiar din ultimul de­ceniu. Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, a cumpărat 54% din acţiunile fostului Romtelecom de la grupul elen OTE, compania obţinând astfel acces la 5 milioane de utilizatori de servicii fixe şi mobile, dar în principal la o reţea de 90.000 km de fibră optică, un activ care va juca un rol esenţial şi în construcţia reţelei 5G a operatorului.


Unul dintre cei mai puternici expaţi români: Angela Creţu, CEO al grupului Avon

La începutul acestui an, executivul român Angela Creţu a preluat conducerea grupului Avon, un gigant din domeniul cosmeticelor, cu afaceri anuale de peste 5,5 mld. dolari. Ea este astfel unul dintre cei mai puternici expaţi români prin prisma poziţiei pe care o are şi a businessului pe care-l conduce.


Antreprenorul vizionar şi pariul pe hrană verde: Raul Ciurtin, fondatorul Prefera Foods

Omul de afaceri Raul Ciurtin, fondatorul Prefera Foods, spune că în viitorul apropiat vrea să dezvolte o nouă fabrică în care să producă mâncare din plante şi cu ajutorul ei să hrănească întreaga Europa şi chiar SUA. Antreprenorul nu exclude chiar construcţia de unităţi de producţie în afara României, însă nu în următorii ani.


Noul Prim-Ministru al României: Florin Cîţu

Cu doar trei zile înainte de Crăciun, Preşedintele Klaus Iohannis i-a încredinţat mandatul pentru formarea guvernului lui Florin Cîţu. El este actualul ministru al Finanţelor Publice şi senator liberal din 2016. Premierul desemnat a fost economist şef al ING. Anterior Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 - 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 - 2003).


Executivul care şi-a luat angajamentul de a sprijini investiţiile din România: Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank

Mandatul lui Bogdan Neacşu în funcţia de director general al CEC Bank a venit şi cu nevoia de modernizare a instituţiei controlate de stat, de digitalizare rapidă a proceselor, dar şi cu intenţia declarată de a finanţa investiţiile din economia locală. ÑFinanţăm mult agricultura, construcţiile şi producţia. Noi finanţăm inclusiv HoReCa. Nu am exclus niciun domeniu“, a spus el.
 

Managerul de investiţii al anului

Mai multe fonduri de investiţii locale au pariat în plină criză generată de pandemia de Covid-19 pe susţinerea afacerilor româneşti şi pe dezvoltarea acestora. ROCA (divizia de private equity parte a Impetum Group, care oferă soluţii de capital şi management IMM-urilor româneşti), SeedBlink (platformă locală de equity crowdfunding ce investeşte în start-up-uri de tehnologie) şi fondul de private equity Morphosis Capital sunt trei astfel de exemple. În spatele tuturor acestor iniţiative se află executivi români cu experienţă care văd potenţialul de creştere al afacerilor româneşti.