Calendarul sărbătorilor legale 2021: De câte zile libere se bucură angajaţii din România. Când sunt următoarele zile libere pentru români

Autor: Alexandru Nanu 01.01.2021

În anul 2021 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 7 pică în timpul săptămânii. Deoarece 8 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 7 zile libere.

Zilele libere în 2021 sunt:

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) - vineri şi sâmbătă;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - duminică;
30 aprilie (Vinerea Mare);
1 mai (Ziua Muncii) - sâmbătă;
2 - 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) - duminică şi luni;
1 iunie (Ziua Copilului) - marţi;
20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) - duminică şi luni;
15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminică;
30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) - marţi;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) - miercuri;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - sâmbătă şi duminică.

Pe lângă aceste zile libere, angajaţii vor mai beneficia de o zi liberă în contextul recensământului de anul acesta. Astfel, cine se va autorecenza, adică va completa online chestionarul, va primi o zi liberă, plătită de angajator.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.