Este oficial: De mâine, preţul pentru electricitate va fi liberalizat

Autor: Alexandru Nanu 31.12.2020

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa energiei electrice se va liberaliza, ceea ce înseamnă că preţurile pentru furnizarea energiei electrice la clienţii casnici nu vor mai fi reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Astfel, furnizarea energiei electrice se va face concurenţial, pe baza contractului încheiat între clientul casnic şi furnizor, arată informaţiile disponibile pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Totodată, clienţii casnici vor putea să identifice prin instrumentele puse la dispoziţie de ANRE cel mai bun preţ oferit de furnizori. Clienţii casnici pot compara ofertele furnizorilor prin intermediul Comparatorului oferte-tip de furnizare a energiei electrice disponibil pe site-ul ANRE. Clienţii casnici pot încheia un nou contract de furnizare cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor din piaţa de energiei electrică, licenţiaţi ANRE, astfel încât oferta să fie competitivă şi în avantajul clientului.

Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice disponibil pe site-ul ANRE are disponibile toate ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel clienţii pot afla cele mai competitive oferte.

Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice oferit de ANRE poate fi accesat AICI.

Furnizorul de energie electrică are obligaţia să notifice clientului casnic, în mod corespunzător şi gratuit, orice intenţie de modificare/completare a clauzelor contractuale şi orice majorare a preţului practicat, precizând motivele, condiţiile şi amploarea acestei majorări, în mod direct şi în timp util, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării, precum şi să informeze clientul casnic, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a denunţa unilateral, în mod gratuit, contractul în cazul în care nu acceptă noile condiţii.

Clientul casnic are dreptul să denunţe unilateral contractul cu notificarea furnizorului cu cel puţin 21 de zile înainte de data încetării acestuia, în mod gratuit, în situaţia în care nu acceptă modificările/ completările condiţiilor/clauzelor contractuale, precum şi majorarea preţului/tarifului, notificate de furnizor.

De asemenea, ANRE a pus la dispoziţie şi un ghid care poate fi consultat AICI

În situaţia în care clientul casnic nu încheie până la data liberalizării, respectiv până la data de 31 decembrie 2020, un nou contract de furnizare a energiei electrice în regim concurenţial cu orice furnizor sau în regim de serviciu universal cu un furnizor de ultimă instanţă, furnizarea energiei electrice va fi asigurată de către furnizorul de ultimă instanţă actual în mod automat şi după data de 1 ianuarie 2021, până la data încheierii unui contract de furnizare a energiei electrice în regim concurenţial sau în regim de serviciu universal.

Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a transmite în cursul lunilor decembrie 2020 şi ianuarie 2021, clienţilor casnici din portofoliu, atât oferta de serviciu universal, cât şi cel puţin o ofertă concurenţială.

Clienţii pot alege până la data de 31 ianuarie 2021, dintre ofertele transmise, oferta cea mai convenabilă.