Veste bună pentru milioane de români: De la anul vom avea o nouă zi de sărbătoare naţională

Autor: Alexandru Nanu 29.12.2020

Ziua de 3 iunie devine oficial Ziua naţională a bicicletei care va fi sărbătorită din anul 2021 după ce la începutul acestei luni a fost oficializată Legea 277/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 1166 din 2 decembrie 2020.

„Se declară ziua de 3 iunie - Ziua naţională a bicicletei. Ziua naţională a bicicletei poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării şi conştientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă”, prevede legea anterior menţionată.

Potrivit acesteia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Legea, adoptată pe 3 noiembrie de Camera Deputaţilor cu 242 de voturi „pentru”, unul „contra” şi 27 de abţineri, a fost iniţiată de parlamentari ai UDMR.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei.

Ziua de 3 iunie  va fi zi de sărbătoare naţională, dar nu şi zi liberă pentru salariaţi.