Scandalul a luat sfârşit: După două luni de discuţii aprinse, Trump a semnat legea privind alocarea a 900 de miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Ziarul Financiar 28.12.2020

Donald Trump a semnat legea care cuprinde un nou plan de redresare economică a Statelor Unite. Preşedintele a refuzat iniţial să semneze proiectul de lege, spunând că vrea să ofere oamenilor plăţi unice mai mari.

Pachetul de ajutor în valoare de 900 de miliarde de dolari a fost aprobat de Congres după luni de negocieri, dar Donald Trump a refuzat să aprobe legea. Dacă nu ar fi semnat până la miezul nopţii, ar fi început o închidere parţială a guvernului, scrie BBC News.

Aproximativ 14 milioane de americani s-au confruntat cu o scădere a plăţilor indemnizaţiei de şomaj. Beneficiile de şomaj vor fi acum restabilite.

Preşedintele american a semnat legea în timp ce se afla la proprietatea sa din Florida şi nu a dat nicio explicaţie despre motivele care l-au determinat să facă acest gest. El era sub presiune de mai multe zile, atât democraţii, cât şi republicanii cerându-i să semneze documentul.

Proiectul de lege privind ajutorul pentru coronavirus - cu proiectul de lege mai mare al bugetului - a trecut cu un vot covârşitor, luni, de Camera Reprezentanţilor şi Senat, dar, o zi mai târziu, Trump a emis o ameninţare de veto implicită, descriind pachetul drept o „ruşine”.

Legea include o plată de 600 de dolari pentru americanii care câştigă mai puţin de 75.000 de dolari pe an, dar Trump a spus că doreşte ca americanii să primească 2.000 de dolari. Totuşi, republicanii din Congres au refuzat să fie de acord cu schimbarea.

Opoziţia preşedintelui i-a luat pe mulţi prin surprindere, mai ales că propunerea privind plăţile de 600 de dolari a venit chiar din partea consilierului preşedintelui, şeful Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Alte prevederi din legea privind noul plan de redresare sunt acordarea de împrumuturi garantate întreprinderilor, ajutoare pentru IMM-uri, industria de ospitalitate şi restaurante, transportul aerian, prelungirea moratoriului ce interzice evacuarea persoanelor care nu îşi pot plăti chiria şi suspendarea executărilor silite. De asemenea, sunt prinse fonduri pentru distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19.