Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Raportul credite-depozite s-a redus la 68,5% în noiembrie, minim istoric

Autor: Cristina Bellu 28.12.2020

Raportul credite-depozite s-a redus la 68,5% în noiembrie, atingând un minim istoric, după ce creditarea privată a avansat cu 4,6%, la 281 mld. lei, iar depozitele s-au majorat cu 15% faţă de perioada similară din 2019, la 410 mld. lei , arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

El estimează că în perioada 2020-2022, creditarea privată şi depozitele neguvernamentale vor înregistra o creştere medie anuală de 5% şi 13,5%. 

“Previzionăm creşterea creditului neguvernamental şi depozitelor neguvernamentale cu ritmuri medii anuale de 5% şi 13,5% între 2020-2022”, spune Andrei Rădulescu.

BNR a publicat astăzi datele cu privire la evoluţia  indicatorilor monetari şi de credit în luna noiembrie şi perioada ianuarie noiembrie 2020, statisticile indicând continuarea tendinţei de creştere a depozitelor  neguvernamentale cu un ritm mai puternic raportat la cel înregistrat de creditul  neguvernamental în luna noiembrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a  determinat majorarea ratei de economisire. 

Astfel, conform datelor BNR oferta de monedă (indicator M3) a crescut cu un  ritm lunar de 1,7% la 477,3 miliarde lei în noiembrie.

“Majorarea activelor interne nete cu 4,2% faţă de octombrie, la 261 miliarde lei a contrabalansat ajustarea  activelor externe nete cu o dinamică lunară de 1,1% la 216.3 miliarde lei. Ritmul anual al M3 a decelerat de la 16% în octombrie la 15,9% în noiembrie, în condiţiile în care activele externe nete şi cele interne nete au urcat cu 19,4%, respectiv 13,1%”, adaugă Andrei Rădulescu. 

În contrapartidă, creditul neguvernamental a crescut pentru a şasea lună la rând  în noiembrie, ritmul lunar accelerând la 0,7%, până la 281 miliarde lei, nivel record.

“Evoluţia a fost determinată de creşterea creditului denominat în lei cu 1,1%  lună/lună la 194.8 miliarde lei (nivel record), susţinută de nivelul redus al  costurilor reale de finanţare şi de mix-ul relaxat de politici fiscal-bugetare şi de  venituri: componentele populaţie şi companii au crescut cu dinamici lunare de  0,8% la 118 miliarde lei, respectiv 1,7% la 76.8 miliarde lei”, explică Andrei Rădulescu . 

La polul opus, soldul creditului neguvernamental denominat în valută a scăzut  pentru a doua lună consecutiv în noiembrie, cu 0,4% raportat la octombrie, la  86,2 miliarde lei, pe fondul declinului componentei populaţie cu 1,2%  lună/lună la 31.6 miliarde lei. Pe segmentul companii s-a înregistrat  o creştere cu 1,8%, la 54,6 miliarde lei. 

Dinamica anuală a soldului creditului neguvernamental a accelerat de la 4,1% în  octombrie la 4,6% în noiembrie, cea mai bună evoluţie din aprilie. Se evidenţiază majorarea soldului creditului neguvernamental denominat în lei cu 8% an/an  în noiembrie, cel mai bun ritm din luna martie. Componentele populaţie şi  companii au crescut cu 9,1% an/an, respectiv 6,2% an/an. 

La polul opus, ritmul anual al soldului creditului neguvernamental denominat în  valută a fost negativ pentru a cincea lună consecutiv în noiembrie (-2.3%), pe  fondul declinului componentei populaţie cu 8,6%. Segmentul companii a crescut  cu o dinamică anuală în accelerare la 1,8% în noiembrie. 

Astfel, în intervalul ianuarie-noiembrie 2020 soldul creditului neguvernamental  total a consemnat un avans mediu de 5% an/an, dat fiind că incidenţa pandemiei  şi consecinţele acestui şoc au fost contrabalansate de implementarea unui mix  relaxat (fără precedent) de politici economice, mai specifică analiza realizată de reprezentantul Băncii Transilvania.