Raport BNR România - zona euro Monitor: Principalele sectoare de activitate care au întâmpinat dificultăţi financiare şi au beneficiat de moratorii de plată sunt industria prelucrătoare, activităţile imobiliare şi comerţul cu ridicata şi amănuntul

Autor: Claudia Medrega 28.12.2020

Moratoriile de amânare a ratelor la credite au un impact mai redus în cazul expunerilor faţă de persoane fizice în raport cu firmele, iar principalele sectoare de activitate care au întâmpinat dificultăţi financiare şi au beneficiat de moratorii de amânare a ratelor sunt industria prelucrătoare, activităţile imobiliare şi comerţul cu ridicata şi amănuntul, se arată în cea mai recentă ediţie a raportului BNR România - zona euro Monitor.

IMM-urile sunt într-o proporţie mult mai ridicată afectate de pandemia de coronavirus comparativ cu alte tipuri de companii.

“Se remarcă un impact mai redus al moratoriilor în cazul expunerilor faţă de persoane fizice în raport cu societăţile nefinanciare. IMM-urile sunt într-o proporţie mult mai ridicată afectate de pandemie comparativ cu alte tipuri de companii. Principalele sectoare de activitate care au întâmpinat dificultăţi financiare şi au beneficiatde moratorii de plată sunt industria prelucrătoare, activităţile imobiliare şi comerţul cu ridicata şi amănuntul.”

Raportul BNR menţionează că, dintre numeroasele măsuri luate de Guvern în contextul pandemiei, cele mai importante din perspectiva sectorului bancar au fost programul „IMM Invest” şi moratoriul public de amânare a ratelor la credite.

În cadrul programului „IMM Invest”, s-au înregistrat până la jumătatea lunii august mai mult de 13.000 de companii, care au solicitat garantarea legislativ (OUG nr. 37/2020) şi/sau moratoriilor private adoptate de către instituţiile de credit.

Circa 555.000 de debitori au apelat la facilităţile de amânare a ratelor, în baza moratoriului legislativ (OUG nr. 37/2020) şi/sau moratoriilor private adoptate de către instituţiile de credit, conform BNR.

Astfel, la finalul lunii iunie, volumul creditelor amânate la plată cumula 41,8 miliarde de lei, dintre care aproximativ un sfert au fost acordate în baza moratoriilor private.

Până la 15 iunie, clienţii persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligaţiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).