Raport BNR România - zona euro Monitor: Expunerea sectorului bancar faţă de sectorul guvernamental s-a majorat, ponderea creanţelor asupra acestui sector urcând la 22,4% din active

Autor: Claudia Medrega 28.12.2020

Băncile s-au orientat în perioada scursă de la debutul pandemiei cu precădere spre plasamente în titluri de stat şi plasamente externe, îndeosebi la instituţii de credit din zona euro, cu scadenţe de până într-un an, în contextul reducerii oportunităţilor de investiţie, se arată în cea mai recentă ediţie a raportului BNR: România - zona euro Monitor.

“Creanţele asupra sectorului guvernamental şi-au consolidat poziţia în activele agregate - pondere de 22,4% la finele lunii septembrie 2020 faţă de 21,2% în februarie 2020”, se menţionează în raportul BNR.

După contracţia din trimestrul al doilea din 2020, creditul nou şi-a reluat creşterea, în special pentru segmentul IMM şi cel imobiliar.

Volumul creditului nou se afla pe un trend ascendent înainte de debutul pandemiei COVID-19, acest şoc determinând o contracţie accelerată a cererii, dar şi o înăsprire a standardelor de creditare ca urmare a incertitudinii create de noul cadru economic şi social, susţine BNR.

Astfel, în cazul populaţiei, reducerea înregistrată în cursul trimestrului al doilea, de 43%, a fost comparabilă cu cea înregistrată în 2008- 2009, şocul resimţindu-se mai puternic în cazul societăţilor nefinanciare, unde scăderea trimestrială (de 31%) a fost mai accentuată decât cea din perioada crizei financiare anterioare.

Însă, începând cu trimestrul al treilea împrumuturile noi şi-au reluat creşterea atât pentru companii, cât şi pentru populaţie.

“Plusul de volum a fost semnificativ pe creditul imobiliar (aproape dublul valorii accesate în trimestrul II) şi pe finanţarea IMM (valoarea trimestrială fiind comparabilă ca cea acordată înainte de 2009).”

Evoluţia creditării a fost stimulată şi de noile programe guvernamentale de garantare a creditelor.

Pe partea de economisire internă a continuat consolidarea, inclusiv pe componenta în valută.

“Sursele de finanţare atrase din sectorul privat s-au consolidat, inclusiv pe segmentul depozitelor în valută. Populaţia este principalul furnizor de lichiditate pentru sectorul bancar. Granularitatea depozitelor de tip retail şi comportamentul precauţionar manifestat istoric de acest segment de deponenţi conferă o bună stabilitate structurii de finanţare a băncilor”, conform BNR.