(P) Fundaţia Pădurea de Mâine – bilanţ la sfârşit de 2020

Autor: Publicitate 29.12.2020

Misiunea Fundaţiei Pădurea de Mâine este de a contribui la protejarea şi gestionarea responsabilă a pădurilor şi dezvoltarea unei economii forestiere sustenabile în România. Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundaţia Pădurea de Mâine susţine proiecte şi iniţiative locale care pot aduce îmbunătăţiri serviciilor comunitare, în special pentru copii, cu accent pe apropierea de natură.

În viziunea noastră, asigurarea continuităţii pădurilor şi a multiplelor lor funcţii de protecţie, în special cea de protecţie a biodiversităţii, precum şi a celei de producţie are la bază combaterea sărăciei în mediul rural, educaţia, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniul silviculturii şi al industriei lemnului; de asemenea, industria lemnului are un rol important în comunităţile în care activează şi poate să răspundă unora dintre nevoile comunităţilor care nu sunt acoperite sau sunt acoperite incomplet sau într-un mod satisfăcător de alte tipuri de organizaţii.

La final de an, tragem linie şi trecem în revistă cele mai importante proiecte pe care le-am desfăşurat în 2020, în ciuda tuturor provocărilor cu care ne-am confruntat noi toţi, ca societate. Mai mult, cu gândul la noul an şi minunile pe care le putem face doar împreună, vă aşteptăm alături de noi, atât cu recomandări de zone în care putem interveni înspre bine, dar şi cu donaţii spre a putea transforma toate aceste iniţiative în realitate.

 

Programul de Reîmpădurire

Ionuţ Apostol, directorul executiv al Fundaţiei Pădurea de Mâine sintetizează:

„Anul acesta ne-au lipsit energia şi entuziasmul voluntarilor de la acţiunile de plantare. Pentru că perioada optimă de plantare s-a suprapus peste starea de urgenţă din primăvară, am decis că sănătatea tuturor este mai importantă, aşa că lucrările din acest an au fost efectuate doar cu ajutorul firmelor specializate. Dar abia aşteptăm să îi vedem din nou printre noi, este o experienţă care ne motivează enorm.”

 

Programul de Dezvoltare Comunitară

Ionuţ Apostol: „Poate principalul motiv pentru care lucrăm la Fundaţia Pădurea de Mâine este acela că putem lăsa ceva în comunitate, că rămâne ceva în urma noastră. Am descoperit în toată ţara oameni şi poveşti care ne inspiră. La Muzeul Ciprian Porumbescu din Bucovina, de pildă, se află o comoară de parc dendrologic înfiinţat acum mai bine de 200 de ani şi anual sunt sute de autocare de copii care îl vizitează – şi mulţi turişti melomani care vin tocmai din Germania, Austria sau Japonia pentru a asculta Balada lui Porumbescu la ea acasă. Ne bucurăm că fiecare arbore plantat, fiecare foişor recondiţionat, fiecare sistem de irigaţii sau iluminat pe care îl instalăm va face lumea puţin mai bună, aşa cum ne-au confirmat cu lacrimi de bucurie vârstnicii îngrijiţi la Centrul de Asistenţă Socială din micul oraş Siret, de la graniţa cu Ucraina. Ştim că programele noastre îi apropie pe oameni şi îi aduc laolaltă pentru binele tuturor: elevii şi profesorii Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi din Fălticeni au participat cu entuziasm la o acţiune de plantare a Fundaţiei în 2018, iar în 2020 am putut să le întoarcem gestul de prietenie şi să îi ajutăm la rândul nostru – am plantat arbori, am reamenajat o parte din curtea instituţiei, şi mai avem de lucru împreună.”

 

Alte programe ale Fundaţiei

Ionuţ Apostol: „Educaţia tinerelor generaţii este una dintre priorităţile Fundaţiei, de aceea am căutat mereu voluntari pentru acţiunile de plantare. Elevii şi studenţii care plantează puieţii cu mâna lor învaţă în modul cel mai concret ce înseamnă să îngrijeşti o pădure. Pe şantierele de plantare ei discută şi cu profesioniştii din domeniul silvic, primesc explicaţii pe loc, învaţă să identifice specii şi nişe ecologice şi să înţeleagă un ecosistem într-o manieră holistică, integrată, cu toate formele de viaţă şi structurile geomorfologice care le susţin. Am aflat care sunt curiozităţile lor legate de păduri şi lemn şi, începând din 2021, vom lansa programe speciale de educaţie pentru copii şi tineri în cadrul Fundaţiei, atunci când situaţia sanitară o va permite.”