Ce a scos la iveală un sondaj independent despre economia Chinei: Vânzările, profiturile şi angajările nu au revenit încă la nivelul pre-pandemie

Autor: Alex Ciutacu 29.12.2020

China nu a reuşit încă să îşi revină complet după şocul generat de pandemia de Covid-19, arată răspunsurile oferite de liderii de business din a doua cea mai mare economie a lumii, realizat de organizaţia independentă China Beige Book, citat de CNBC.

La aproximativ un an după ce primul caz de Covid-19 din lume a fost raportat în Wuhan, circa două treimi dintre executivii chinezi susţin că nu se aşteaptă ca vânzările, profitabilitatea şi ritmul angajărilor din 2019 să fie atinse din nou pentru încă trei luni, cel puţin.

Sondajul realizat de compania China Beige Book, care operează o platformă idependentă cu informaţii despre economia Chinei adresate investitorilor, a cuprins peste 3.300 de interviuri derulate în perioada 12 noiembrie – 11 decembrie.

Perspectivele economice timide scoase la iveală de acest sondaj sunt în contrast cu previziunile optimiste exprimate în general pentru economia Chinei, singura mare economie a lumii de la care se aşteaptă o creştere în 2020, în ciuda pandemiei.

În timp ce economiştii estimează o creştere economică de 2% pentru China în 2020, consumatorii au cheltuit mai puţin decât în 2019, în contextul în care incertitudine legată de veniturile viitoare se menţine.

Pentru al patrulea trimestru din acest an, sondajul a descoperit scăderi abrupte în ceea ce priveşte vânzările de bunuri de lux, alimente şi îmbrăcăminte, în comparaţie cu trimestrul anterior.

„Firmele din aceste subsectoare au înregistrat marje mai mici, volume mai reduse şi un ritm mai slab al angajărilor”, conform rezultatelor sondajului.

Performanţa din aceste sectoare a venit în contrast cu performanţa dealerilor auto şi a comercianţilor de mobilă şi electrocasnice, ceea ce arată că gospodăriile cu venituri mai mari ar putea impulsiona consumul per ansamblu.