Rezervele tehnice pentru daune viitoare păstrate de asigurători au ajuns la 18,56 mld. lei, în primele nouă luni din 2020

Autor: Mircea Nica 30.12.2020

Asigurătorii de pe piaţa locală din România au constituit rezerve tehnice totale pentru daune viitoare în valoare de 18,56 mld. lei la sfârşitul primelor nouă luni din 2020, cu 4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei asigurărilor la sfârşitul primelor nouă luni din 2020.

În vederea respectării obligaţiilor faţă de clienţi, companiile de asigurări sunt obligate prin natura lor să constituie rezerve la momentul vânzării unei poliţe. Din punctul de vedere al structurii rezervelor tehnice brute, acestea sunt constituite pentru asigurările generale şi pentru asigurări de viaţă.

Ponderea rezervelor tehnice brute constituite pentru asigurările generale a ajuns la 56% din totalul rezervelor tehnice, respectiv 10,44 miliarde de lei în primele nouă luni din 2020, iar pentru activitatea de asigurări de viaţă valoarea rezervelor tehnice a ajuns la o valoare de 8,12 miliarde de lei, reprezentând o pondere de 44% din totalul rezervelor tehnice.

Aceste rezerve create de asigurători ajung să fie păstrate în bănci, iar cea mai mare parte a acestora este reprezentată de active care pot fi uşor transformate în lichidităţi precum depozitele bancare sau titlurile de stat. Astfel, societăţile de asigurări sunt printre principalii furnizori de lichidităţi pentru bănci şi pentru stat, la fel ca fondurile de pensii private.

De asemenea, spre deosebire de asigurările generale unde poliţele de asigurare au în general o durată de 1 an sau mai puţin, contractele de asigurare de viaţă au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrare pe perioade lungi de timp şi să se acumuleze gradual.

Constituirea rezervei de daună poate să fie uneori mai importantă decât plata daunei în sine. De la momentul avizării daunei şi înregistrării rezervei, asigurătorii pot avea o imagine predictibilă a viitorului apropiat în ceea ce priveşte nivelul despăgubirilor ce urmează a fi plătite.

Cele mai multe probleme în ceea ce priveşte constituirea unui nivel adecvat de rezerve s-au înregistrat pe segmentul asigurărilor auto obligatorii (RCA). Nivelul insuficient al rezervelor a fost multă vreme o problemă importantă pentru piaţa locală de asigurări şi unul dintre factorii care au determinat în trecut plata cu întârziere a despăgubirilor către clienţi.