Vaccinarea alimentează speranţele într-o creştere record a zonei euro în 2021. Pandemia va lăsa însă cicatrici profunde

Autor: Catalina Apostoiu 30.12.2020

Economia zonei euro va înregistra anul viitor cel mai rapid ritm de creştere de la lansarea monedei euro cu peste două decenii în urmă, relevă un sondaj realizat de Financial Times în tândul economiştilor. Potrivit acestora, cel mai mare risc este legat de un eşec al vaccinurilor de a stopa pandemia.

În condiţiile în care ţările europene încep să-şi vaccineze locuitorii împotriva coronavirusului, economiştii chestionaţi de FT anticipează că PIB-ul zonei euro va avansa cu o medie de 4,3% în 2021, revenindu-şi de pe urma recesiunii record suferite în 2020.

Proiecţia este mai optimistă decât cea de 3,9% publicată de BCE în această lună, dar sub rata de 5,2% lansată de FMI în octombrie.

“Vaccinurile vor restabili condiţii normale pentru majoritatea serviciilor”, arată Daniel Gros, director în cadrul Centre for European Policy Studies. “Nu există dezechilibre financiare fundamentale care să ţină pe loc cererea sau investiţiile, iar consumatorii dispun de lichidităţi”.

Totuşi, majoritatea economiştilor se aşteaptă ca pandemia să lase urme semnificative, peste jumătate dintre aceştia anticipând că şomajul din cadrul blocului va creşte peste 10% pentru prima dată în ultimii peste patru ani, de la 8,4% în octombrie.

Două treimi dintre economiştii chestionaţi cred că PIB-ul zonei euro nu va reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei până la mijlocul anului 2022 cel mai devreme, câţiva plasând acest moment chiar în 2023. Estimările acestora de creştere pentru zona euro pe 2021 sunt cuprinse între doar 1,5% şi 6%.

Lockdown-urile şi restricţiile de călătorie sunt aşteptate să arunce zona euro într-o recesiune sub formă de W în această iarnă.

Totuşi, majoritatea economiştilor susţin că până în semestrul doi al anului viitor, vaccinarea la scară largă şi impulsul dat de fondul de redresare al UE de 750 mld de euro vor genera o revenire similară cu cea care a urmat gripei spaniole din urmă cu un secol.

În timp ce mulţi economişti cred că băncile din zona euro se vor confrunta cu o creştere a volumului de credite neperformante anul viitor, majoritatea nu se aşteaptă la o repetare a crizei bancare care a afectat blocul după criza financiară din 2008.

Pentru Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School, cel mai mare risc pentru economie este legat de o eventuală incapacitate a fondului de redresare al UE de a genera creştere în ţările fragile, cu consecinţe asupra dinamicii datoriei publice.