Decizie surpriză: Romgaz refuză prelungirea termenului de finalizare a centralei termoelectrice de la Iernut, proiect derulat de asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro

Autor: Roxana Rosu 30.12.2020

Romgaz a anunţat că nu a aprobat cererea de prelungire a termenului de finalizare a centralei termoelectrice de la Iernut, proiect derulat de asocierea formată din Duro  Felguera şi Romelectro, şi că va găsi soluţiile necesare finalizării şi punerii în funcţiune a centralei,

Conform contractului semnat în 2016, finalizarea lucrărilor era programată pentru 26 decembrie 2020.

”Intrucat termenul de finalizare a lucrarilor care fac obiectul contractului mentionat mai sus nu a fost respectat, acesta expirand la data de 26 decembrie 2020, ROMGAZ a decis sa nu dea curs cererii inaintate de catre Asocierea formata din DURO FELGUERA S.A. si S.C. ROMELECTRO S.A. prin care se solicita prelungirea acestui termen”, arată Romgaz într-un anunţ publicat la BVB.

Contractul semnat în 2016, în urma unei licitaţii, prevede construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze „la cheie”  (turn-key), respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, executia lucrărilor şi punerea în funcţiune.

Valoarea estimată a proiectului, fără TVA, este de 281 milioane euro.

Potrivit datelor de pe siteul Romgaz, în iunie 2020 lucrările erau finalizate in procent de 90-92% şi compania estima teste si probe la inceputul lunii septembrie. ” Montajul circuitelor auxiliare si a legaturilor electrice necesare functionarii echipamentelor, are o intârziere, drept urmare SPEE Iernut a solicitat Executantului un program de accelerare al lucrarilor, astfel incât centrala sa fie pregatita pentru teste si probe cel mai târziu la inceputul lunii septembrie”, se precizează pe sitelul Romgaz.