Telemunca, cuvântul cheie al anului 2020. Topul celor mai importante evenimente din piaţa muncii în acest an

Autor: Ramona Cornea 31.12.2020

Anul 2020 a avut un cuvânt greu de spus pe piaţa muncii din România, iar în primele şase-şapte luni din an pandemia a trimis să muncească de acasă aproape un sfert dintre angajaţii din economia locală, conform statisticilor europene. Companiile spun că au în plan să extindă munca de acasă sau telemunca şi după ce va trece pandemia, astfel că ”noul normal” ar putea însemna munca de la masa din bucătărie sau din sufragerie.

Telemunca, cuvântul cheie al pandemiei

Procentul angajaţilor români care lucrează de acasă a ajuns la 24% din numărul total al angajaţilor din economia locală în iulie 2020, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, conform datelor de la Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă). Numărul contractelor de muncă cu clauză de telemuncă a ajuns la 32.521 pe 1 noiembrie, conform datelor de la Inspecţia Muncii, transmise la solicitarea ZF, un semn că organizaţiile din economia locală se pregătesc pentru a le permite angajaţilor să continue să lucreze în regim de tele­muncă şi după finalul pan­demiei.

Kurzarbeit, program redus după model german

Printre măsurile de sprijin luate de autorităţile locale pentru a ajuta mediul de afaceri să treacă cu bine de criza creată de pandemia de COVID-19 este şi un program de muncă flexibilă, inspirat din modelul german Kurzarbeit, prin care guvernul asigură plata unei părţi a salariului brut al angajatului căruia i se reduce programul de lucru.

Rata şomajului, tot mai sus

Rata şomajului în România a ajuns la 5,2% în al treilea trimestru al anului, cu 472.000 de persoane care au rămas fără un loc de muncă. Cea mai mare valoare a ratei şomajului a fost înregistrată în luna iulie, când crescut la 5,4%, cel mai înalt nivel din 2016. Numărul şomerilor în luna iulie 2020 a ajuns la 484.000, în creştere cu 10.000 faţă de luna iunie, şi în creştere cu 33% faţă de iulie 2019, când erau 362.000 de şomeri înregistraţi, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Numărul de salariaţi din economie scade         

Numărul total al salariaţilor din economia locală a ajuns la 4,92 milioane în octombrie 2020, în scădere cu 63.700 de persoane comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. 

Salariul mediu  creşte şi în criză

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 3.343 de lei în octombrie 2020, cu 7,3% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent. Faţă de luna trecută, salariul mediu net a crescut cu 22 de lei, respectiv 0,7%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Salariile IT-iştilor au început să scadă

Angajaţii din sectorul de IT din România au avut un salariu mediu net de aproape 7.700 de lei în octombrie 2020, revenind la conducerea clasamentului salariilor din economia locală, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cu toate acestea, salariile din IT nu au crescut faţă de luna precedentă, ba chiar au scăzut cu 1%, de la 7.750 de lei în septembrie, la 7.674 în octombrie.

Curierii, din ce în ce mai căutaţi, dar plătiţi aproape la fel

Cele mai mici salarii din industria locală de transporturi şi depozitare sunt cele ale angajaţiilor cu activităţi poştale şi ale curierilor, de aproape 2.360 de lei în septembrie 2020, în creştere cu doar 11,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2019, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Firmele de curierat au înregistrat creşteri puternice ale activităţii în pandemia de COVID-19. Companiile de poştă şi curierat au avut afaceri de 5,2 miliarde de lei în 2019, iar ritmul de creştere s-ar putea dubla în acest an, cifra de afaceri a companiilor urmând să atingă pragul de 6 miliarde de lei, conform unei analize KeysFin. 

 Numărul muncitorilor asiatici, în scădere

Până în luna octombrie a acestui an, circa 16.000 de muncitori asiatici au venit la muncă în România dintr-un contingent de 30.000, după cum spunea Corina Constantin, directorul general al Multi Professional Solutions, agenţie de recrutare şi plasare de personal din ţări precum Nepal, India, Sri Lanka, Indonezia şi Filipine.

Cererea de joburi depăşeşte oferta

Numărul candidaţilor care aplică pe un job pe platforma de recrutare online eJobs a crescut considerabil în această perioadă, iar la începutul lunii noiembrie 150.000 de candidaţi concurau pentru cele circa 20.000 de locuri de muncă puse de bătaie de angajatori pe platformă, după cum explica Bogdan Badea, CEO al eJobs.

Companiile vor abilităţi noi de la candidaţi

Trendurile de pe piaţa muncii se schimbă, la fel şi cerinţele angajatorilor de la candidaţi. În perioada următoare, angajatorii vor cauta candidaţi cu abilităţi în zonele de e-commerce şi digital, retail, automatizări şi medicină, conform unui studiu al eJobs.