Guvernul vrea să crească capacitatea de extracţie de lignit din Gorj până la 5 mil. de tone pe an. România are resurse de lignit exploatabile de 290 mil. tone

Autor: Răzvan Botea 31.12.2020

Guvernul vrea să crească capacitate de extracţie de lignit in Gorj, în perimetrul Tismana 1, până la 5 milioane de tone anual. Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial joi, Complexul Energetic Oltenia (CE)) va fi responsabil de extinderea perimetrului de exploatare şi de exproprierea locuinţelor aflate pe terenul zăcământului.

Lignitul este un cărbune cu o putere calorifică (căldură de ardere) mică, prin comparaţie cu huila, un cărbune superior.

În anul 2019, Complexul Energetic Oltenia, care produce energie electrică şi termică prin arderea lignitului, a produs 13 TWh energie, adică circa 23% din producţia totală de energie a României. CEO se mai ocupă şi de extracţia şi prepararea lignitului.  Rezervele totale de lignit ale ţării  sunt de 290 mil. tone exploatabile, care ar ajunge circa 28 de ani, se arată într-un document privind strategia energetică a României publicat de Ministerul Energiei.

Puterea calorifică medie a lignitului exploatat în România este de 1.800 kcal/kg. Spre comparaţie, puterea calorifică medie a huilei exploatate în România este dublă - 3.650 kcal/kg.

În aceeaşi vreme, Uniunea Europeană vrea o Europă neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, care ar însemna înlocuirea combustibililor precum lignitul cu centrale pe gaz, nucleare sau surse regenerabile de energie.

În 31 decembrie, la ora 12.30, România producea 7.936 MW, dintre care din hidrocentrale 2.405 MW (30,3%), nuclear 1.399 MW (17,6%), cărbune 1.305 (16,4%) şi eolian 1.070 MW, adică 13,5%. Când condiţiile meteorologice nu permit însă producţia mare de energie electrică din resurse regenerabile (eolian, hidro), cărbunele rămâne pilonul principal pentru producţia de energie în România.