DSU: În România nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu noua tulpină

Autor: Petru Mazilu 03.01.2021

Prezenţa noii tulpini a Covid-19 din Marea Britanie nu este confirmată în România. Precizarea vine de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă după ce o persoană suspectă a fost internată la Institutul Matei Balş.

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) susţin că până în prezent în România nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu noua tulpină a virusului SARS CoV-2.

„În urma unei monitorizări atente a situaţiei epidemiologice din România şi în contextul apariţiei unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialişti ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populaţiei, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină. Date fiind informaţiile conform cărora la Institutul Matei Balş din Bucureşti, un pacient întors recent în ţară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentaţii Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezenţa acestei noi tulpini”, scrie în precizarea de presă facută de DSU.

Precizarea DSU a sosit la puţin timp după ce Ministerul Sănătăţii din România a avut un mesaj asemănător.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

La Institutul Matei Balş o persoană este suspectă că s-a infectat cu noua tulpină a Covid-19 din Marea Britanie. Potrivit lui Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balş, în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacţia de amplificare diferite faţă de cele cunoscute până acum, iar zilele următoare să va face secvenţierea, care va confirma sau infirma suspiciunea.