Cum va fi 2021: Piaţa muncii

Autor: Ramona Cornea 04.01.2021

Piaţa muncii din România a trecut prin pro­be de foc în 2020, fiind condusă de  incertitudine. În primele şase-şapte luni din 2020, pandemia a trimis să muncească de acasă aproape un sfert dintre angajaţii din economia locală, iar numărul ş­o­me­rilor a crescut constant, industrii precum tu­rismul, HoReCa şi transporturile fiind cele mai afectate.

Telemunca va con­tinua şi în 2021. Procentul anga­ja­ţilor români care lucrau de acasă a ajuns la 24% din numărul total al ang­ajaţilor din eco­nomia locală în iulie 2020, în con-textul evoluţiei pandemiei de COVID-19, conform datelor de la Eurofound.

Companiile vor aplica şi anul viitor mă­sura programului redus după model german Kurzarbeit. Printre măsurile de spri­jin luate de autorităţile locale pentru a aju­ta mediul de afaceri să treacă cu bine de criza creată de pandemia de COVID-19 este şi un program de muncă flexibilă, in­spirat din modelul german Kurzarbeit, prin care guvernul asigură plata unei părţi a salariului brut al angajatului căruia i se reduce programul de lucru.