Prognoze pentru 2021: Singura certitudine este că există multă incertitudine. Totuşi, analiştii prevăd un an bun pentru acţiuni, un euro puternic, costuri de finanţate mici şi petrol ieftin

Autor: Bogdan Cojocaru 03.01.2021

La începutul acestui an, când pandemia de COVID-19 era doar o epidemie locală în China, iar marea problemă pentru economia globală era o încetinire sincronizată, predicţiile de piaţă şi economice erau doar o rutină. Nimeni nu s-a mirat când un analist de prestigiu a prognozat că indicele bursier S&P 500, de referinţă pentru pieţele de acţiuni din SUA, va atinge pragul de 3.600 de puncte până la sfârşitul anului. Între timp, epidemia a devenit pandemie, economia SUA şi toate celelalte economii mari ale lumii s-au afundat în recesiuni nemaivăzute de decenii, multe afaceri s-au închis şi totuşi S&P 500 a trecut de 3.600 de puncte, sfidând mersul firesc al lucrurilor. Cel mai distructiv eveniment pentru economia globală din ultimele decenii n-a reuşit să perturbe ascensiunea acţiunilor.

Este o anomalie care arată cât de dificile au devenit proiecţiile economice şi financiare în era pandemiei. Ce a contat în 2020 nu a fost succesul afacerilor companiilor, ci viteza şi amploarea intervenţiilor băncilor centrale şi guvernelor şi conştientizarea faptului că evoluţia acţiunilor americane nu reflectă economia.

De aceea, scrie The Wall Street Journal, portavocea burselor americane, o prognoză pentru 2021 ar fi că ce se va întâmpla în 2021 este dificil de prezis. Totuşi, unii analişti îşi încearcă norocul. Doar aceasta este meseria lor. Astfel, cei de pe Wall Street estimează că anul acesta S&P 500 va atinge 4.000 de puncte. Bursele americane dau de obicei tonul burselor din întreaga lume.

Pentru zona euro, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că economia şi-ar putea reveni în 2021 mai încet decât a anticipat anterior şi de aceea regiunea ar putea avea nevoie de şi mai mult stimul. Riscurile rămân ridicate, iar recuperarea va depinde de cât de rapid şi de eficient sunt desfăşurate campaniile de vaccinare pentru imunizarea populaţiei contra COVID, a explicat anul trecut Fondul. Până acum, răspunsul fără precedent la nivel naţional şi la nivelul UE a ajutat la amortizarea impactului crizei. Instituţia cu sediul la Washington a mai atenţionat că o revenire mai lentă este mai probabil să producă „cicatrice“ de durată care va afecta viitorul blocului.

În plus, Brexitul a făcut ca incertitudinile să fie mai mari. FMI estimează că economia zonei euro s-a micşorat cu 8,3% în 2020 şi că va avea o recuperare de doar 5,2% în 2021. Revenirea este atât de lentă cu toate că Banca Centrală Europeană şi-a aruncat tot arsenalul în lupta cu pandemia. De aceea, unii analişti consideră că banca centrală a zonei euro a rămas fără m­u­ni­ţie în efortul de a ţine cursul euro/dolar sub pragul psihologic de 1,20 de dolari pentru un euro şi se aşteaptă ca anul acesta moneda europeană să continue să se întărească.

BCE a făcut clar că nu vrea să vadă euro depăşind acel prag. Un euro prea puternic are un impact negativ asupra poziţiei comerciale pe pieţele internaţionale a zonei euro şi asupra ratei de inflaţie, scrie Martin Essex, analist la MSTA. „Ascensiunea din ultimul timp a euro va fi problematică pentru BCE“, explică Dominic Bunning, analist la HSBC. „O monedă mai puternică înăspreşte condiţiile financiare, ceea ce nu face bine unei economii care se confruntă cu presiuni deflaţioniste persistente.“ Un euro puternic face mai scumpe bunurile şi serviciile produse în zona euro, diminuând profiturile exportatorilor europeni.

Economiştii de la ANZ Bank estimează că în 2021 rata euro/dolar va ajunge la 1,3 dolari pentru un euro. Ce se întâmplă cu euro se datorează în mare parte dolarului, iar analiştii estimează că moneda americană va continua să se deprecieze timp de încă cel puţin şase luni în condiţiile în care investitorii îşi continuă marşul spre  active mai riscante dar care oferă profituri mai ridicate, arată un sondaj Reuters.

BCE se aşteaptă ca actuala deflaţie din zona euro să se transforme în inflaţie în 2021, însă indicatorul, un reper în funcţie de care instituţia îşi calibrează politicile, va rămâne probabil mult timp sub ţinta de 2% urmărită de bancă. Tot în ceea ce priveşte zona euro, unii analişti se aşteaptă ca diferenţa dintre yieldurile obligaţiunilor germane, considerate cele mai sigure, şi cele ale datoriilor italiene, mai riscante, să continue să se îngusteze în 2021, evoluţie dorită de BCE. Yieldurile mici înseamnă costuri de finanţare reduse pentru guverne.

Economiştii de la ING cred că 2021 ar putea fi un an dificil pentru comerţ. Noua conducere de la Casa Albă şi cea a Organizaţiei Mondiale a Comerţului nu re­prezintă garanţii ale cooperării internaţionale. Schim­bările oferă totuşi speranţă pentru reducerea ten­siunilor.

Analiştii cred că abia în 2022 comerţul interna­ţional îşi va reveni la volumele de dinainte de criză. Avansul va fi încetinit de perturbările create de pandemie în transportul internaţional.

ING estimează o scădere de -7% a comerţului de bunuri în 2020 şi o revenire de numai 5% în 2021. În trimestrul doi al anului trecut, comerţul s-a prăbuşit cu -16%.

Un factor care poate influenţa comerţul şi creşterea economică este preţul petrolului, care în ultimii ani a înregistrat o volatilitate ridicată. Agenţia pentru Informaţii în domeniul Energiei prognozează că consumul de ţiţei va fi „redus mai mult timp decât s-a anticipat“. AIE a avertizat că este prematură euforia creată de credinţa că vaccinurile va impulsiona transportul aerian, o industrie mare consumatoare de combustibil. În ceea ce priveşte materiile prime în general, analiştii de la Saxo Bank, renumiţi pentru predicţiile loc şocante, spun că văd desfăşurându-se un boom „epic“. Aceasta deoarece lumea s-a concentrat atât de mult pe dezvoltarea digitalului încât a neglijat aspectul fizic al economiei globale. Mai pragmatici, analiştii de la Capital Economics văd pentru anul viitor un surplus de minereu de fier pe pieţe în condiţiile în care cererea din China scade, iar oferta creşte. Minereul de fier este un ingredient vital al unor sectoare industriale mari.

Aurul, de asemenea un metal important, dar nu pentru industrie ci pentru investitori şi juctorii financiari, este aşteptat să-şi continue scumpirea în 2021, dar cu un ritm mai lent decât în 2020, în condiţiile în care inflaţia rămâne slabă în economiile mari, iar băncile centrale îşi vor menţine politicile monetare laxe.