Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Un lucru bun că nu s-a redus TVA. Apartamentele de până în 140.000 euro nu îşi meritau banii

Autor: Dragoş Dragoteanu 10.01.2021

Desigur, toti dezvoltatorii care au de vanzare unitati cu suprafete mai mari ma injura instantaneu. Eu le dau o replica simpla: daca erati in piata cu preturile apartamentelor respective le vandeati de mult si nu stateati la mana Guvernului. Intre timp, alegerile s-au terminat. Ati aflat tarziu!

Pentru cumparatorii care au dat un avans si li se pare ca au pierdut ceva am alt raspuns. Mai aveti putina rabdare ca va roaga dezvoltatorii sa le luati si cu TVA normal. Nu au alti clienti mai buni!

Iar daca mai conteaza opinia mea, ca broker cu peste 25 de ani de experienta si ca investitor in domeniu, aflati ca nu ma astept nici in anul 2022 sa se reduca TVA, pentru ca bugetul tarii va fi pe butuci si orice suma promisa in campania electorala de fostul premier trece la rubrica „altii au promis”.

Asa ca, dragi investitori, dezvoltatori sau end-useri, nimeni nu pierde nimic. Renegociati si ajungeti la intelegeri acceptabile, astfel incat sa incheiati tranzactii imobiliare fara sa va pese cine conduce Guvernul si ce promite. Programele „Prima casa” si-au atins obiectivele, au dezmortit piata blocata in 2009. Acum e altceva. Dezvoltatorii au bani, dar in lacomia lor (asa as fi si eu, pana la un punct!) vor sa castige niste procente minime, in principiu 25-30 %, pentru orice proiect. Uite ca, de data asta, pentru apartamentele mari, se pot limita si la 15-20 %, fara sa dea faliment. Castiga mai putin, dar merg inainte. Cei care tin la pret, injura premierul, injura politicienii si bancile, dar raman cu apartamentele in dotare, in asteptarea unor vremuri mai bune. Cat de bune, nu se stie. Aici le mai dau un motiv sa analizeze mai bine situatia.

Acum vreo 6 luni, scriam intr-un articol ca mi se pare o gluma sa spui ca vor creste preturile in imobiliare. Imi mentin si intaresc aceasta opinie argumentata prin faptul ca sunt zeci de mii de apartamente in constructie la nivel national, mai ales in orasele mari si mijlocii. In conditiile in care aproape 97 % dintre romani au deja o proprietate imobiliara, de ce ar mai lua inca una pe care nu se stie daca vor mai avea cui sa o inchirieze? Vor sta in mai multe case in acelasi timp? Daca populatia tarii scade in continuare, natural si prin emigrare masiva, crede cineva ca vor navali strainii sa traiasca in Romania, ca rezidenti sau muncitori? M-as mira sa devina tara noastra un mare hub regional de refugiati ispititi sa ia cetatenie romana si sa se mute definitiv aici. Probabil, unii dezvoltatori pe asta mizeaza!?...

In plus, in conditiile in care angajatii vor munci mai mult de acasa si sute de mii de metri patrati de birouri vor ramane nefolositi, mi se pare o normalitate ca piata chiriilor in zonele centrale sa fie afectata curand, din lipsa de chiriasi, acestia putind lucra de oriune exista internet bun. De ce ar sta inghesuiti intr-un apartament neprietenos, ultracentral, platind o chirie piperata, cand pot sa stea si la tara, intr-o localitate de provincie, de unde sa livreze ce li se cere, via internet ? La munca, multi corporatisti vor veni ca turisti de office, intr-un fel de city break de birou, maximum cateva zile pe luna.

In aceste conditii, cu scuze pentru optimistii care inca vad randamente pe segmentul rezidential de 7-8%, propun ca detinatorii de apartamente sa accepte 4% pe an, astfel incat sa-si amortizeze investitia in 25 de ani. Decat sa viseze frumos mai bine sa fie ancorati in realitate. Piata rezidentiala s-a maturizat si a cam atins apogeul dezvoltarii sustenabile. Tot ce este peste si nu poate fi vandut/inchiriat devine o povara pentru posesori, indiferent de nivelul TVA-ului.