Cum vede Wall Streetul anul 2021: Recuperare. Revenire. Reorganizare

Autor: Catalina Apostoiu 04.01.2021

Recuperare. Revenire. Reorganizare. Acestea sunt cuvin­tele care domină seria anuală de perspective din partea celor mai mari bănci şi firme de investiţii ale lumii pentru noul an. Avertismentele abundă, însă poziţia comună este că după crash-ul provocat de coronavirus, vaccinul pregăteşte terenul pentru o nouă perioadă de creştere economică şi preţuri mai mari la active, scrie Bloomberg.

Potrivit analiştilor de la Allianz Investment Management, probabilitatea ca vaccinurile şi imunitatea de turmă să suprime virusul este în creştere. Fed îşi va menţine pro­ba­bil politica acomodativă, condiţiile fiind favorabile unei con­tinuări a procesului de redresare economică.

Cei de la Amundi au însă un ton mai precaut, avertizând că răul cauzat economiei mondiale va persista cu mult dincolo de 2021. Pierderile de producţie şi venituri personale, creş­terea inegalităţii şi problemele generate în unele sectoare vor fi moşteniri ale pandemiei. Aşteptările potrivit cărora vacci­nurile vor face aceste probleme să dispară în decurs de câteva luni sunt prea optimiste, susţin aceştia.

Bank of America anticipează un început de an dificil în con­diţiile în care multe ţări se luptă cu noi focare de COVID-19. Totuşi, o combinaţie de stimulente fiscale şi o distribuţie la scară largă a vaccinurilor ar trebui să dea un impuls creşterii economice până la mijlocul anului.

În 2021, acţiunile vor performa peste obligaţiuni graţie redresării economiei mondiale, lipsei unor presiuni infla­ţioniste immediate şi perspectivei sfârşitului pandemiei, potrivit BCA Research.

Citi avertizează însă că deşi vaccinurile „iluminează“ ca­lea către normalizare, trebuie să trecem printr-o iarnă foarte aspră mai întâi.

Analiştii DWS prevăd o revenire sincronizată de 5,2% a PIB-ului mondial pentru 2021. Potrivit Goldman Sachs, o re­dresare generată de vaccinare a economiei mondiale vor da un impuls activelor ciclice, incluzând materiile prime, şi pieţelor emergente.

Analiştii HSBC cred că ne aflăm într-o fază de recuperare economică în care ritmul precis al acestui proces depinde de pieţe individuale şi de distribuţia vaccinurilor. Potrivit acestora, China şi SUA vor fi în continuare lideri ai creşterii, în timp ce Europa va rămâne în urmă.

Din perspectiva analiştilor Morgan Stanley, revenirea economiei mondiale este sustenabilă, se va produce în mod sincronizat. Aceştia au o poziţie sell cu privire la dolar şi recomandă răbdare cu privire la materii prime.

Analiştii Lombard Odier previzionează că economia americană va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în trimestrul trei, în timp ce zona euro va reatinge acest nivel în primul trimestru al anului 2022.

Cât priveşte riscurile, analiştii Citi nu se aşteaptă la o criză a datoriilor publice în 2021, însă avertizează cu privire la trei factori de risc: creşterea inflaţiei, înăsprirea condiţiilor de finanţare; o activitate modestă pe fondul unei nesiguranţe crescute; o povară fiscală peste aşteptări.

Pentru Goldman Sachs, cel mai mare risc este în continuare legat de situaţia sanitară.