Cine sunt antreprenorii care au construit cele mai mari fabrici de produse alimentare şi băuturi din România: Primii zece au 10% din industria alimentară locală

Autor: Florentina Niţu 10.01.2021

♦ Bogdan Belciu, partner Boston Consulting Group: Nu avem nicio firmă românească din producţia de alimente care să aibă o cifră de afaceri de 1 mld. lei, nu avem prea multe nici de 400-500 de milioane de lei ♦ În top 500 companii din România în 2019 sunt doar 9 firme antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor cu capital românesc.

Romaqua Group, cel mai mare îmbuteliator de apă minerală naturală cu branduri precum Borsec, Aquatique şi Stânceni, controlat de antreprenorii Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, se află pe prima poziţie în topul firmelor cu acţionariat românesc din industria alimentară şi a băuturilor, cu o cifră de afaceri de 843 de milioane de lei în 2019, cele mai recente date publice disponibile. Din cele 170.000 de firme din sector, niciuna nu a ajuns la venituri nete de 1 mld. lei.

„Fondurile europene sunt o oportunitate de creştere, dar firmele româneşti trebuie să fie mai proactive în gestionarea businessului, reducerea costurilor, eficentizarea cheltuielilor, gestionarea mai bună a cash-ului, iar complementând cu fonduri europene să poată face investiţii în zonele care prezintă oportunităţi. Nu avem nicio firmă românească din producţia de alimente care să aibă o cifră de afaceri de 1 mld. lei, nu avem prea multe nici de 400-500 mil. lei“, a spus Bogdan Belciu, partner Boston Consulting Group, în cadrul videoconferinţei ZF/BRD – buget 2021.