Premierul Florin Cîţu: Companiile de stat cu pierderi primesc bani de la buget doar în baza unui plan de restructurare

Autor: Cristina Bellu 05.01.2021

Premierul României, Florin Cîţu, a anunţat luni că societăţile de stat care înregistrează pierderi vor primi resurse de la buget doar în baza unor planuri de restructurare.

„Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare/reformă. Fiecare proces de restructu­rare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat şi judecat în guvern. Voi cere miniştrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare al acestor programe de restructurare/reformă“, a anunţat Florin Cîţu pe contul de Facebook.

Premierul nu spune însă ce se va întâmpla cu aceste companii în lipsa planului de restructurare şi nici ce se va întâmpla dacă acest plan de restructurare va eşua.

Statul mai deţine, actualmente, cam 4% din economie. Are încă companii puternice care fac profit (cele din energie, de pildă Hidroelectrica sau Nuclearectrica), dar are companii care produc pierderi masive, precum companiile din industria cărbunelui.
Ce se întâmplă, de pildă, cu Tarom? Compania are pierderi masive pentru dimensiunea ei şi prezintă frecvent planuri de restructurare.

Niciunul dintre acestea nu a adus-o pe profit. ANAF publică de câţiva ani o listă a datornicilor şi, constant, în fruntea acestor liste sunt companiile de stat – Complexul Energetic Hunedoara, Complexul energetic Oltenia, companiile CFR, Tarom. Constant statul le şterge datoriile, le împrumută, le cere planuri de restructurare. Fără folos. Într-o piaţă cu adevărat liberă, companiaTarom, care mai are sub 30 de avioane, ar fi fost, de pildă, închisă sau vândută.

Premierul Cîţu susţine însă că lucrurile se vor schimba. El afirmă că planul de restructurare pentru companiile de stat cu pierderi reprezintă unul din indicatorii folosiţi de premier la evaluarea miniştrilor. Florin Cîţu mai susţine că toate priorităţile din programul de guvernare vor avea finanţare, dar nu precizează dacă această finanţare este din veniturile proprii sau prin împrumuturi. România se va îndatora puternic în următorii doi ani, până peste 60% din PIB.