ANALIZĂ ZF. Cinci producători de materiale de construcţii investesc aproape 50 milioane euro în fabrici noi, care se vor deschide în 2021. Pentru proiectele lor, unele companii – TeraPlast, Daw Benţa şi Austrotherm – au apelat la ajutoare de stat care să le susţină investiţiile

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.01.2021

Aproape 50 de milioane de euro sunt puse la bătaie în 2021 de mai multe companii pro­du­cătoare de materiale de construcţii, pentru a aduce în peisajul in­dus­triei locale mai multe fabrici. Prefabricate din beton, panouri termoizolante, cărămizi, polistiren – sunt materiale pe a căror producţie pariază companiile locale şi străine în acest an.

Cele mai mari investiţii, din datele centralizate de ZF, sunt adjudecate de austriecii de la Leier, care au cumpărat, în ultimii ani, două fabrici de cărămizi în România – Brikston Iaşi şi Siceram Sighişoara. De la 1 ianuarie 2021, cele două unităţi au fuzionat şi funcţionează de acum înainte sub numele Brikston Construction Solutions.

Anul trecut, Leier a anunţat că îşi consolidează mai departe poziţia pe plan local prin construcţia unor noi fabrici la Câţcău (judeţul Cluj) şi Şimand (judeţul Arad). Prima dintre acestea, cea din judeţul Cluj, va demara producţia de prefabricate de beton începând cu luna martie a anului 2021, urmând ca unitatea din Arad să înceapă producţia din luna noiembrie. Inves­tiţiile cumulate sunt de peste 25 de milioane de euro. O parte din bani este direcţionată şi către o secţie nouă de prefabricate din beton la Brikston Iaşi, precum şi către dezvoltarea şi tehno-logizarea proceselor de producţie în fabricile pe care Leier le are deja în portofoliul local.