Un licăr de speranţă: Ministerul Educaţiei vrea ca al doilea semestru al anului şcolar să se ţină în şcoli. În total, în România sunt înscrişi circa 3 milioane de elevi în anul şcolar 2020-2021

Autor: Ramona Cornea 06.01.2021

„Ne dorim derularea semestrului al II-lea în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii.“

Ministerul Educaţiei afirmă că îşi doreşte ca al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021 să se desfăşoare în format clasic, ceea ce presupune prezenţa fizică în şcoli, însă această decizie va fi luată în a doua jumătate a lunii ianuarie.

„Ne dorim derularea semestrului al II-lea în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii. Va fi luat în considerare orice scenariu ce va rezulta în urma analizei. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, aşa cum solicită Consiliul Naţional al Elevilor“, a transmis Ministerul Educaţiei. 

Analiza ce va decide situaţia şcolilor va ţine cont de evoluţia epidemiologică - potrivit situaţiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanţei de iarnă/rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie şi de raportările cu privire la personalul didactic dispus să se vaccineze, situaţie solicitată tuturor unităţilor şi instituţiilor de învăţământ cu termen 15 ianuarie.

În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei va lua în considerare şi măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie asemănă­toare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul şcolii online.

„Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanţii elevilor, stu­denţilor, părinţilor şi cadrelor didactice pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătăţii“, adaugă reprezentanţii Ministerului  Educaţiei.

În total, în România sunt înscrişi circa 3 milioane de elevi în anul şcolar 2020 -2021.

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în anul şcolar trecut, respectiv 2019 – 2020, România avea 6.166 unităţi şcolare din învăţământul primar şi gimnazial şi 1.444 de licee conectate la internet. Dintr-un total de 9.150 de unităţi încadrate în segmentul primar şi gimnazial, 6.166 erau conectate la internet (67%). În învăţământul liceal funcţionează 1.468 licee şi grupuri şcolare independente, 98% dintre ele având acces la internet, conform sursei citate.