Sorin Minea, Romalimenta: Avem capacitatea să hrănim România şi jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România

Autor: Florentina Niţu 06.01.2021

Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) şi preşedintele Angst, unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri, consideră că România are capacitatea să satisfacă jumătate din necesarul de carne de porc din Europa, dar trebuie să se focuseze pe eradicarea virusului pestei porcine africane, astfel încât abatoarele şi fabricile locale să lucreze la capacitate maximă.

„Abatoarele existente şi fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de 4-5 ori mai mult decât producţia de carne din România, am putea hrăni România şi jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. (...) Trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării”, spune Sorin Minea.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, România a crescut 3,9 milioane de porci, însă doar 289.000 de tone de carne a provenit din porci născuţi şi crescuţi în România, potrivit datelor oferite de reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Principalul furnizor de carne de porc  pentru România este Germania, iar în 2019 volumul de carne importat a fost de 52.200 de tone şi a avut o valoare de 114 milioane de euro.