Ce se întâmplă în China rămâne în China: Ţara lui Xi Jingping nu permite accesul echipei OMS care studiază originea coronavirusului

Autor: Dorin Oancea 06.01.2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că China a blocat sosirea unei echipe care investighează originile pandemiei de coronavirus, relatează CNN.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că doi oameni de ştiinţă din echipa Naţiunilor Unite plecaseră deja spre Wuhan, când li s-a spus că oficialii chinezi nu le-au aprobat intrarea în ţară.

Aranjamentele necesare fuseseră convenite în prealabil în comun cu China.

"Sunt foarte dezamăgit de această ştire", a declarat Tedros la o conferinţă de presă la Geneva. "Am fost în contact cu înalţi oficiali chinezi şi am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS şi echipa internaţională".

Tedros a declarat că OMS este „dornică să înceapă misiunea cât mai curând posibil” şi că i s-au dat asigurări că Beijingul accelerează procedura internă.

Dr. Michael Ryan, director executiv în OMS, a declarat că a existat o problemă cu vizele, iar un membru al echipei s-a întors deja acasă. Celălalt aştepta în tranzit într-o ţară terţă.

Oficialii OMS negociază de mult cu Beijingul pentru a permite unei echipe de oameni de ştiinţă accesul la site-uri cheie pentru a investiga originea virusului - detectat pentru prima dată în Wuhan în decembrie 2019.

Ryan a declarat că echipa speră că este „doar o problemă logistică şi birocratică” care poate fi rezolvată cu „bună credinţă în următoarele ore”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dat vina în repetate rânduri pe China pentru pandemia globală şi a anunţat că SUA îşi va încheia relaţia cu OMS, spunând că statul chinez nu a prezentat în mod corespunzător informaţiile pe care le deţine despre coronavirus şi a presat OMS să „inducă în eroare lumea”.

Guvernul chinez a respins în repetate rânduri acuzaţiile făcute de SUA şi alte guverne occidentale că au ascuns în mod deliberat informaţii referitoare la virus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat luni că ţara va primi echipa OMS, potrivit Reuters.