Statele Unite continuă drumul spre recuperare: Randamentul titlurilor de trezorerie depăşeşte pragul de 1% pentru prima dată din martie 2020

Autor: Eduard Ivanovici 06.01.2021

Randamentul titlurilor de trezorerie din Statele Unite a depăşit pragul de 1% pentru prima dată de la începutul pandemiei, iar – cel mai probabil – ritmul va creşte pe măsură ce Partidul Democrat va prelua controlul asupra Senatului, transmite Bloomberg.

Titlurile de stat pe 10 ani emise de Trezorerie au crescut cu şapte puncte, de bază de vreme ce analiştii anticipau victoria democraţilor în Georgia, stat decisiv în obţinerea majorităţii în Congres, conturându-se astfel o serie nouă de cheltuieli ce ar putea vindeca prima economie a planetei.

Dacă trendul va continua, investitorii se aşteaptă la un efect de domino de-a lungul claselor de active în condiţiile în care creşterea va fi acompaniată de recuperarea treptată a economiei şi de niveluri moderate ale inflaţiei.

Titlurile de trezorerie au crescut uşor înainte de alegerile pentru Casa Albă din noiembrie, fiind alimentate de posibilitatea unui nou stimul lansat de guvernul democrat. La începutul crizei generate de coronavirus, adică în luna martie, randamentul a atins un nivel fără precedent în istoria SUA – 0,314%.

Ed Al-Hussainy, strateg în cadrul companiei de investiţii Columbia Threadneedle din New York, crede că randamentul titlurilor de trezorerie pe 30 de ani ar putea ajunge de la 1,78 la 2,25-2,5.

Între timp, Banca Mondială estimează că economia americană ar putea creşte cu 3,5% anul acesta, după o contracţie de 3,6% în 2020.