Toate cele şase emisiuni de titluri de stat Fidelis, listate în 2020 la Bursă şi prin care statul a atras 1 mld. euro de la investitori, se tranzacţionează cu premium

Autor: Tibi Oprea 07.01.2021

♦ Lichiditatea totală pe Fidelis de la listare încoace s-a ridicat la 377 mil. lei.

Toate cele şase emisiuni de titluri de stat Fidelis, prin care statul a atras 1 mld. euro de la populaţie şi care au fost listate în august şi decembrie 2020 la Bursa de la Bucureşti, se tranzacţio­nează cu premium, adică sunt pe plus de la momentul listării, iar în unele cazuri lichiditatea este chiar şi peste a unor acţiuni din structura indicelui BET, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB. Lichiditatea totală pe Fidelis de listarea fiecărei emisiuni şi până la 5 ianuarie 2021 este de 376,7 mil. lei, arată calculele realizate de ZF.

„Emisiunea primară a titlurilor de stat Fidelis poate fi considerată, din multe puncte de vedere, principalul eveniment al anului trecut pe piaţa bursieră locală. Cel mai notabil, din această perspectivă, este faptul că piaţa secundară de tranzacţionare a fost una foarte lichidă şi care a oferit câştiguri celor care au subscris în ofertele primare. Toate cele şase emisiuni din programul Fidelis s-au tranzacţionat la valori peste 100% din valoarea nominală, cu un maxim de 104% în cazul titlurilor în lei emise în august 2020 cu scadenţa în 2024 (R2408A). Practic, investitori au beneficiat nu doar de dobânzi atractive, ci şi de o apreciere a valorii la care puteau vinde aceste titluri. Această dinamică pozitivă, împreună cu confortul testării intensive a mecanismelor de emisiune primară şi de tranzacţionare pe piaţa secundară, crează premise certe pentru succesul unor noi emisiuni de titluri de stat la Bursa de Valori Bucureşti“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction, pentru ZF.