IMAGINI. Anarhie fără precedent în capitala Americii: Susţinătorii lui Trump au invadat Congresul, protestând faţă de certificarea alegerii lui Joe Biden ca preşedinte al SUA. O persoană a fost împuşcată, Garda Naţională intervine. Ce spun marile ziare americane

Autori: Alex Ciutacu , Ştefan Stan 06.01.2021

Update: Primele demisii la Casa Albă după violenţele de miercuri

Doi asistenţi de top ai primei doamne Melania Trump au demisionat în urma violenţelor de pe Capitol Hill şi mai mulţi oficiali de rang înalt ai Casei Albe aveau în vedere demisia, inclusiv consilierul pentru securitate naţională Robert O'Brien şi adjunctul său, Matthew Pottinger, anunţă Reuters.

Stephanie Grisham a demisionat din funcţia de şef de cabinet al primei doamne după ce susţinătorii preşedintelui Donald Trump au ocupat violent Capitolul într-un efort de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor prezidenţiale.

Grisham, care a petrecut un an ca secretar de presă la Casa Albă înainte de a deveni şef de cabinet, nu a spus dacă demisia sa vine ca o reacţie la violenţele din capitală, dar o sursă familiarizată cu decizia sa a spus că manifestaţiile au fost un factor declanşator.

Şi Secretarul social de la Casa Albă, Rickie Niceta, şi-a dat demisia, la fel şi secretarul adjunct de presă Sarah Matthews, au declarat pentru Reuters două surse.

O'Brien se gîndeşte, de asemenea, să demisioneze, la fel ca şi Pottinger, consilierul adjunct pentru securitate naţională, au spus două surse.

În Casa Albă au circulat şi informaţii conform cărora şeful adjunct al staff-ului Chris Liddell ar putea demisiona, a spus o sursă.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Au fost raportate mai mulţi răniţi şi o femeie a fost ucisă în timp ce susţinătorii lui Trump au răspuns apelului preşedintelui de a protesta împotriva pierderii alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Trump a susţinut în mod repetat şi fără temei că alegerile au fost afectate.

Update 23.58. Poliţia intervine şi începe să îndepărteze oamenii de Capitoliu, iar o parte din mulţime începe să plece, conform CNN. 

Update 23.34. Sistemul de metrou din Washington se opreşte din funcţionare mai devreme, în contextul în care haosul de la Capitoliu a determinat autorităţile să impună în Washington stare de asediu începând cu ora 1.00 (ora României). 

Update 23.23. Preşedintele american Donald Trump a lansat un mesaj întârziat prin care le-a spus oamenilor, din nou, că alegerile au fost frauduloase, dar i-a îndemnat să meargă acasă. Rămâne de văzut dacă mesajul mix al preşedintelui va fi îndeajuns pentru a opri violenţele. 

„Trebuie să mergem acasă, trebuie să avem lege şi ordine. (...) Au fost alegeri frauduloase, dar trebuie să avem pace”

Update 23.07. Preşedintele ales Joe Biden i-a cerut preşedintelui Donald Trump să reacţioneze şi să oprească asediul asupra Capitoliului, în contextul în care viitorul preşedinte american avea un discurs despre economie programat în Wilmington, Delaware. 

„Scenele de la Capitol nu arată cum este America de fapt. Vedem un număr mic de extremişti. (...) Trebuie să înceteze acum. Îi cer mulţimii să se retragă şi să lasă democraţia să meargă înainte”

Update 23.00 - Bursa americană a încheiat şedinţa la un nivel record, întrucât nu a reacţionat la asediul asupra Capitoliului. 

Astfel, indicele Dow Jones a încheiat şedinţa de miercuri la 30.829 de puncte, în creştere cu 1,44%. În acelaşi timp, indicele S&P 500 a încheiat şedinţa cu un plus de doar 0,5%, în timp ce Nasdaq a închis pe o scădere de 0,6%.

Update 22.54 - Conform CNN, întreaga Gardă Naţională din DC a fost activată. 

Odată cu aceasta, guvernatorul din Virginia a trimis efective din poliţia statală către Capitoliu pentru a opri situaţia. 

Update 22.50 - Republicanii îi cer lui Trump să intervină şi să oprească situaţia scăpată de sub control. 

Republicanul Mike Gallagher a declarat pentru CNN că Trump ar trebui să scrie pe Twitter măcar mesaje care să îi îndemne pe protestatari să se oprească.

„Opriţi situaţia asta domnule preşedinte. Avem nevoie să opriţi asta”, a declarat Mike Gallagher.

Update 22.47 - Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, cere ca Garda Naţională să fie chemată pentru a-i scoate pe protestatari din Capitoliu. 

Update 22.40 - Singura reacţie a preşedintelui american Donald Trump: o postare pe Twitter prin care îi îndeamnă pe protestatarii „să rămână paşnici”.

Principala preocupare a preşedintelui american pare să fie supărarea din cauza faptului că Mike Pence l-ar fi trădat şi nu ar fi luptat destul pentru ca el să câştige alegerile.

Update 22.27 - o persoană a fost împuşcată în interiorul Capitoliului.

Conform Washington Post, o persoană a fost împuşcată în interiorul clădirii, iar una dintre sursele publicaţiei susţine că primeşte în prezent ajutor medical. 

Ştire iniţială - ora 22.00 (ora României) Confirmarea victoriei lui Joe Biden a adus o zi cu proteste violente în SUA, iar protestatarii pro-Trump au pătruns cu forţa în Capitoliu în timp ce Congresul a început şedinţa.

Conform CBS, protestatarii au reuşit să ajungă până în camera Senatului, la mai puţin de 10 minute după ce aceasta a fost evacuată ca parte a procedurilor de securitate.

Jurnaliştii care se aflau în interior relatează că politicienii şi celelalte persoane prezente în şedinţa Senatului au fost evacuate, pe măsură ce sute de protestatari au rupt gardurile şi au pătruns în clădire. Imaginile televiziunilor americane arată că mai multe uşi sunt forţate în continuare de alţi protestatari. 

Presa americană, precum şi alte persoane din spectrul public, au atras atenţia asupra fenomenului care se contura în ultimele zile pe social media, unde mai mulţi susţinători pro-Trump discutau despre pătrunderea în Capitoliu în mod organizat şi semnalau că vor participa la astfel de evenimente create pe platformele online. 

Investitorii nu au reacţionat încă la evenimentele din Washington. Indicele Dow Jones înregistrând în continuare un plus de 1,39%. Şi S&P 500 rămâne pe verde, cu 0,68%.

În urmă cu mai bine de o oră, două clădiri ale Capitoliului au fost evacuate din cauza unei ameninţări cu bombă. Conform Fox News, au fost găsite obiecte suspecte, plasate pentru a genera o alertă de securitate.

Protestele violente vin în contextul în care Camera Reperezentanţilor şi Senatul derulau şedinţa prin care se validau voturile Colegiului Electoral Federal, după ce instituţia a confirmat victoria lui Biden. 

Presa internaţională notează că furia protestatarilor a fost alimentată de discursul fostului preşedinte american Donald Trump, care a continuat chiar şi miercuri să denunţe presupuse fraude electorale. 

Ce scrie presa internaţională

New York Times: Gloata pro-Trump intră cu forţa în Capitoliu, oprind votul de certificare

Washington Post: Mulţimea intră în Capitoliu şi forţează un lockdown

Wall Street Journal: Protestatarii intră cu forţa în Captoliu, sesiunea este oprită

Bloomberg: Protestatarii au păstruns în camera Senatului american