Asociaţia companiilor de soft: Paşii făcuţi de stat spre digitalizare sunt insuficienţi. Ecosistemul start-up a crescut doar cu eforturi private, paralel cu politicile publice; avem nevoie de noi facilităţi fiscale, la fel ca ţările din jur

Autor: Adrian Seceleanu 07.01.2021

♦ Mari proiecte precum cel de cloud guvernamental nu sunt scrise în ton cu tehnologiile momentului, ci riscă doar să creeze depozite de echipamente ♦ Programatorii vor fi răsfăţaţi în continuare peste tot pe glob aşa că guvernul ar trebui să aibă grijă să nu-i piardă pe cei locali, avertizează puternica Asociaţie a Companiilor de Soft (ANIS).

România a făcut o serie de paşi în direcţia digitalizării sta­tului în 2020 însă aceştia nu au fost suficienţi şi nu sunt parte a unui plan coerent care să ajute la expansiunea industriei de IT până la a ajunge la o pondere de 10% din PIB în perioada următoare - în contradicţie cu evoluţiile de la nivel global şi chiar din unele ţări din regiune, consideră repre­zentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care gru­pează aproximativ 140 de firme cu 41.000 de angajaţi şi afaceri de 3,6 mld. euro pe an.

„S-au văzut paşi în 2020 spre digitalizare în contextul crizei sanitare care a forţat distanţarea fizică. Digitalizarea a jucat un rol important, s-au făcut paşi pe mai multe paliere, în digitalizarea relaţiilor de muncă, digitalizarea serviciilor publice şi a educaţiei dar şi a sănătăţii, cele două sectoare afectate puternic de această pandemie. Însă noi considerăm că fie nu s-au făcut paşi suficienţi, fie paşii făcuţi nu au fost neapărat în direcţia potrivită“, a declarat în cadrul unui interviu pentru ZF Alexandra Tamaş, public affairs manager în cadrul ANIS.