Finanţe personale. Cum au închis Bursele 2020, anul pandemiei, şi pe ce loc a fost România. ZF a analizat 7 burse din regiune şi 6 dintre cele mai mari burse din lume

Autor: Tibi Oprea 08.01.2021

Cu un declin de 1,7% al indicelui principal BET în 2020, Bursa de la Bucureşti are cea mai mică scădere din rândul a şapte pieţe de capital din regiune, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor agregate din platforma Bloomberg.

Spre comparaţie, Bursa de la Varşovia, prin prisma indicelui WIG, are minus 1,4% în 2020 şi ocupă primul loc în funcţie de dinamică. Bursa de la Praga a încheiat anul cu o scădere de 7,9%, cea de la Budapesta a avut un minus de 8,6%, Bursa de la Viena a avut minus 12,8%, în timp ce Bursa de la Zagreb a scăzut cu 13,8%. La polul opus se află Bursa de la Sofia, cu o scădere de 21,2%.

Cu toate că dinamica bursei româneşti la nivelul întregului an este negativă, revenirea de la minimul anului din 23 martie 2020, atunci când bursele erau în vrie ca urmare a impunerii unor măsuri extraordinare de carantină ceea ce a determinat închiderea unor sectoare întregi din economie, este semnificativă.

Din rândul celor mai mari burse din lume, bursa americană, prin prisma indicelui Dow Jones, a închis anul cu o creştere d 7,3%, iar bursa de la Berlin a avut un plus de 3,6%. Scăderi au fost înregistrate de bursa de la Milano (minus 5,4%), bursa de la Paris (minus 7,1%), bursa de la Londra (minus 14,5%) şi bursa de la Madrid (minus 15,5%), arată calculele ZF.