Beijingul ordonă presei din China să cenzureze articolele despre investigaţia statului asupra Alibaba, după ce dispariţia miliardarului Jack Ma a ridicat întrebări

Autor: Alex Ciutacu 08.01.2021

Guvernul chinez a ordonat presei din China să cenzureze articolele legate de investigaţia pe teme de concurenţă lansată împotriva gigantului Alibaba, în contextul în care miliardarul Jack Ma, fondatorul grupului, a dispărut fără urmă, conform unor surse citate de FT.

Decizia autorităţilor de a-şi exercita controlul asupra relatărilor mediatice arată că pentru China subiectul a devenit o problemă sensibilă din punct de vedere politic.

Beijingul a luat cu asalt imperiul fondat de Jack Ma în ultimele luni. Listarea istorică de 37 de miliarde de dolari a Ant Group, companie de plăţi afiliată Alibaba, a fost anulată de autorităţi în luna noiembrie, într-o decizie de ultim moment. În decembrie, autorităţile de concurenţă au anunţat o investigaţie asupra Alibaba pentru suspiciuni de monopol.

Înainte de a dispărea fără urmă, Jack Ma a criticat băncile controlate de state şi autorităţile de supraveghere financiară din China, în luna octombrie.