ZF Live. Mircea Fechet, deputat şi fost ministru al mediului: Anual, 6 miliarde de doze, sticle sau PET-uri ajung în groapa de gunoi. Fără un sistem de garanţie-returnare, România nu are nicio şansă de vindecare

Autor: Alexandra Matei 16.01.2021

♦ Această măsură ar putea reduce, în trei ani de funcţionare, cu 90% numărul dozelor, sticlelor sau PET-urilor care ajung în groapa de gunoi, iar banii ar putea intra în economia românească ♦ Anual, 6 miliarde de doze, sticle sau PET-uri ajung în groapa de gunoi ♦ Cele mai multe ambalaje care vin în unităţile de procesare ajung cu un grad de contaminare foarte ridicat, întrucât sunt scoase din groapa de gunoi.

Sistemul de garanţie returnare, care constă în aducerea înapoi la magazine a dozelor, sticlelor sau PET-urilor şi a ambalajelor acestora, ar putea face diferenţa în ceea ce priveşte poluarea în Romania, ţară cu cea mai mică rată de colectare selectivă din Uniunea Euro­peană, de doar 14%. Acest sistem are ca ţintă 90% grad de recuperare în anul trei, va aduce un business pe orizontală, întrucât se vor dezvolta capacităţi de sortare, reciclare şi producţie şi ar trebui să fie funcţional în aprilie 2022, potrivit ordonanţei în care este anunţat.

Sistemul funcţionează deja în zece ţări din Uniunea Europeană, unde statisticile arată că asigură un grad de colectare a deşeurilor de peste 90%.