Antreprenori locali. Tanex: La început de 2020 bugetasem o creştere de 10%, dar în martie-mai am închis fabricile şi estimam o scădere de 30-40%. Am închis cu minus 14%

Autor: Cristina Roşca 11.01.2021

Compania Tanex, ce are două fa­brici de textile, una în Bucureşti şi o al­ta în Vălenii de Munte, judeţul Pra­ho­va, a pus în stand-by câteva investiţii în echi­pamente şi o investiţie în afara ţării în 2020 şi a disponibilizat 100 de anga­jaţi. Acum mai are circa 440 de salariaţi.

„Am disponibilizat circa 100 de angajaţi pe care-i transportam de la distanţe mai mari şi al căror transport în condiţii de pandemie ar fi fost prea ris­cant pentru sănătatea lor“, spune Adrian Băjenaru, general mana­ger şi proprietar al producătorului de textile.

Tanex este un producător de tex­tile care lucrează cu branduri interna­ţio­nale poziţionate pe segmentul me­diu şi premium, conform celor mai re­cente date ZF. În contextul pandemiei de COVID-19 însă, compania şi-a diversificat gama de produse, realizând chiar şi echipamente medicale de pro­tec­ţie pentru piaţa internă şi export.

„Clienţii comandă mai puţin, dar mai responsabil. Cresc exigenţele în pri­vinţa calităţii (...). Doresc termene de livrare scurte, ceea ce presupune un lanţ de aprovizionare foarte bine pus la punct“, spune Adrian Băjenaru.

El adaugă totodată că observă o orien­tare a clienţilor către producţia în zo­nele de proximitate a pieţei de desfa­cere. „Vom fi obligaţi să fim mult mai flexibili şi mai rapizi.“

Acest lucru poate fi o veste bună pentru piaţa de textile din România în con­textul în care cele mai multe bran­duri de modă mari sunt europene, ast­fel că ar putea să caute să producă tot mai mult pe bătrânul continent.