ZF Live. Adrian Dumitriu, CFO, Chimcomplex-Oltchim: România are un deficit imens pe balanţa comercială, de peste 15 mld. de euro în 2020. Chimizarea gazelor şi renunţarea la import ar putea reduce acest deficit, care provine şi din industria chimică

Autor: Alexandra Matei 12.01.2021

Deficitul comercial al României, de peste 15 mld. de euro, care provine şi din industria chimică, ar putea fi redus prin implementarea unor soluţii eficiente la nivel de industrie, precum chimizarea gazelor naturale şi renunţarea la import. Astfel, unele materii importante utilizate în industria chimică, cum ar fi propilena şi etilena, importate în cea mai mare parte de pe pieţele externe, ar putea fi produse în ţară, prin chimizarea gazului.

„România este o ţară care are un deficit imens pe balanţa comercială, la 9 luni acesta fiind de circa 13 mld. de euro, iar în prezent, de peste 15 mld. de euro. Ţara are resurse importante: sare, gaze, petrol. Ar trebui să ne resetăm şi consider că vom obţine mai multă valoare adăugată dacă vom chimiza gazul. Ar fi bine să ne concentrăm şi să facem o platformă de chimizare a gazului. Noi suntem utilizatori de propilenă şi etilenă, materii ce se pot obţine prin chimizarea gazului, şi ar fi relativ simplu să facem demersuri care să reducă deficitul provenit din industria chimică. Totodată, România este un importator de PVC, iar dacă am produce în ţară etilenă, am putea să dăm drumul şi la producţia de PVC şi am scuti balanţa co­mer-cială. În 2 ani de zile, dacă se lu-crează constant în acest sens, am putea avea o capacitate nouă de chimizare a gazului“, a spus Adrian Dumitriu, director fi­nanciar al Chimcomplex Oltchim, companie pro­ducătoare de produse chimice, în special polioli, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.