Credit Suisse a terminat T4/2020 pe pierdere, după ce a pus deoparte 850 mil. dolari pentru o dispută legală privind o datorie imobiliară

Autor: Mircea Nica 12.01.2021

Credit Suisse a terminat trimestrul patru (T4) al anului 2020 pe pierdere din cauza unei sume de 850 mil. dolari pusă deoparte pentru o dispută legală privind o datorie imobiliară, conform Reuters. 

Directorul executiv Thomas Gottstein, care a preluat conducerea băncii elveţiene în februarie anul trecut, susţine că doreşte să înceapă noul an cu o „listă curată“ în materie de moştenire şi a pus deoparte aproximativ 850 mil. dolari pentru soluţionarea disputelor care datează din criza financiară. Banca a rezervat deja 300 mil. dolari pentru o dispută care durează de circa zece ani cu asigurătorul municipal de obligaţiuni MBIA, cu sediul în New York, cu privire la o garanţie ipotecară rezidenţială din SUA (RMBS), dar a declarat în decembrie că se aştepta ca cifra să crească la 680 mil. dolari. MBIA a dat în judecată Credit Suisse în 2009 pentru sute de milioane de dolari pe care i-a plătit pentru a compensa investitorii după ce mii de credite ipotecare au eşuat.

În noiembrie, judecătoarea Curţii Supreme din New York, Jennifer Schecter, a decis că instituţia Credit Suisse şi-a încălcat reprezentarea şi garanţiile faţă de MBIA, care a despăgubit investitorii în titluri garantate cu ipotecă rezidenţială emise înainte de criza financiară din 2008. Judecătorul a constatat că mai mult de jumătate din creditele ipotecare din tranzacţia în cauză erau neconforme şi că MBIA nu şi-a asumat riscul de pierdere pe care îl reprezentau.

„Acest caz implică împrumuturi ipotecare care au contribuit la o criză financiară paralizantă cu peste un deceniu în urmă, după ce băncile au securizat ipoteci rezidenţiale care nu ar fi trebuit niciodată emise în primul rând“, se spunea în hotărâre, stabilind că Credit Suisse trebuie să plătească despăgubiri pentru garanţiile încălcate la împrumuturi.