Guvernul caută soluţii să împartă granturi pentru capital de lucru în valoare de 850 milioane euro. Mai mult de 22.000 de companii au depus cereri, dar autorităţile procesează doar 90 de aplicaţii pe zi

Autori: Ramona Cornea , Alexandra Cepăreanu 16.01.2021

„Oamenii sunt îngrijoraţi, sunt disperaţi pentru că orice zi de întârziere este o dramă pentru întreprinderea respectivă, pentru angajaţi, pentru comunitatea din care face parte“ ♦ „Tot ce înseamnă volume mari poate fi rezolvat prin automatizare. Automatizarea este nucleul evoluţiei şi al productivităţii. Un om poate procesa un dosar în aproximatv 15 minute, iar un robot în 36 de secunde, cam asta este diferenţa de productivitate.“

Circa 22.226 de companii antre­prenoriale au aplicat pentru a primi un grant pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro, la sfârşitul lunii octombrie. Bugetul total pentru această linie de finanţare a fost iniţial de 350 mil. euro, dar autorităţile au decis să supli­menteze aceste fonduri cu 500 mil. euro, văzând cererea uriaşă din partea antreprenorilor.

În prezent, Ministerul Economiei procesează 90 de cereri pe zi, după cum a spus ministrul Clau­diu Năsui, şi a reuşit să plătească 2.150 de solicitări, conform datelor publicate de minister. În total, până pe 8 ianuarie au fost procesate 4.823 de solici­tări de la antreprenori, dintre care 3.164 au fost admise, iar contractele au fost semnate pentru 2.585 dintre ele. Cristina Iţcuş, managing partner al CBS Customs Business Solutions, explica anterior pentru ZF că Ministerul Economiei încearcă să găsească soluţii pentru accelerarea ritmului de procesare a aplicaţiilor, automatizând evaluarea cu ajutorul celor de la STS.

Antreprenorii se plâng şi ei de viteza cu care mişcă procesul de acordare banilor pentru capital de lucru şi cer Ministerului Economiei să încheie verificarea cererilor în următoarele două săptămâni, iar toate plăţile să fie făcute până la sfârşitul lunii februarie. „Cerem ca în maximum două săptămâni să se încheie verificarea pe Măsura 2 pentru că acolo nu vorbim de o evaluare cu punctaj, concurs, ci este pe pe principiul primul venit, primul servit. (...) Oamenii sunt îngrijoraţi, sunt disperaţi pentru că orice zi de întârziere este o dramă pentru întreprinderea respectivă, pentru angajaţi, pentru comunitatea din care face parte. De aici vine acest apel al întreprinderilor mici şi mijlocii ca banii să ajungă cât mai repede. Solicităm ca banii să fie plătiţi până la sfârşitul lunii februarie“, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul unei conferinţe de presă.

Răzvan Atim,  general manager al unicornului UiPath pentru Europa de Est, crede că aceste probleme pot fi rezolvate cu uşurinţă prin automatizare. „Tot ce înseamnă volume mari pot fi rezolvate prin automatizare. Automatizarea este nucleul evoluţiei şi al productivităţii. Atâta vreme cât procesul este repetitiv, tehnologia ne poate ajuta“, a spus pentru ZF Răzvan Atim.

Roboţii UiPath, care înlocuiesc oamenii în activităţile repetitive de la birou, se bucură de o cerere explozivă la nivel global, accelerată inclusiv de pandemie. El a dat ca exemplu implicarea UiPath în procesarea şi validarea celor 110.000 de cereri de şomaj tehnic, care a avut loc anul trecut. Astfel, compania care automatizează procesele repetitive din companii a ajutat Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să facă plăţile la timp, un robot putând procesa un dosar în circa 36 secunde. „Un om poate procesa un dosar în aproximatv 15 minute, iar un robot în 36 de secunde, cam asta este diferenţa de producti­vitate,“ a adăugat Răzvan Atim.

Prin Măsura 2, IMM-urile cu o cifră de afaceri cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro în 2019 pot obţine un grant pentru capital de lucru în valoare de 2.000 euro, cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 13.501 euro şi 1 mil. euro pot primi 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 150.000 euro, iar pentru IMM-urile cu cifra de afaceri de peste 1 mil. euro valoarea maximă a grantului pentru capital de lucru este de 150.000 euro.