În T3/2020, cheltuielile totale ale românilor au fost, în medie, de 4.444 lei lunar pe gospodărie, circa 1.733 lei pe persoană, şi au reprezentat 83,8% din nivelul veniturilor totale

Autor: Ramona Cornea 12.01.2021

Românii au cheltuit aproape 34% din veniturile gospodăriei pe mâncare şi băuturi nealcoolice în T3/2020.

Românii au cheltuit aproape 34% din veniturile gospodăriei pe mâncare băuturi nealcoolice în al treilea trimestru al anului trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statististică (INS).

În T3 din 2020, cheltuielile totale ale românilor au fost, în medie, de 4.444 lei lunar pe gospodărie, circa 1.733 lei pe persoană, şi au reprezentat 83,8% din nivelul veniturilor totale.

„Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi bău­turile nealcoolice au deţinut în trimestrul III 2020, în medie, 33,5% din consumul gospodăriilor. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, neali­mentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei“, transmite Institutul Naţional de Statistică.

În ceea ce priveşte veniturile, românii au câştigat un venit mediu lunar de 5.302 lei pe gospodărie şi 2.068 lei pe persoană în trimestrul al treilea din 2020. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.961 lei lunar pe gospodărie, circa 1.900 de lei pe persoană, iar veniturile în natură au fost de de 341 lei lunar pe gospodărie, respectiv 133 lei pe persoană.

„Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, 68,9% din veniturile totale ale gospodăriilor. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,1%), veniturile din agri­cul­tură (1,9%), cele din proprietate şi vân­zarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consu­mului de produse agroalimentare din re­surse proprii (5,3%)“, concluzionează INS.